Kūčiukai – tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas. Tai nedideli, saldumą primenantys miltiniai mielinės tešlos kepinėliai su aguonomis.
Jie gali būti valgomi sausi, tačiau dažniausiai patiekiami mirkyti aguonpienyje arba su spanguolių kisieliumi.
Šiems kūčiukams reikės:
255 g miltų, 125 ml drungno vandens, 2 valgomųjų šaukštų aliejaus, 10 g mielių, 50 g cukraus, 2 valgomųjų šaukštų aguonų, Žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
1. Mieles išsukite su cukrumi. Supilkite drungną vandenį ir išmaišykite. Suberkite 160 g miltų. Viską gerai išmaišykite, kad neliktų sausų miltų.
Tešlą uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite šiltai apie pusvalandžiui, kad pakiltų.
2. Suberkite likusius miltus, aguonas, druską bei supilkite aliejų, viską išmaišykite pirštais ir tešlą minkykite apie 15 minučių. Tešlą uždenkite rankšluosčiu ir palikite 1-2 val., kad pakiltų.
3. Iš pakilusios tešlos kočiokite labai plonas juosteles (apie 1 cm storio) ir supjaustykite jas nedideliais gabalėliais.
Sudėkite kūčiukus į kepimo popieriumi išklotą skardą.
4. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos: 10-12 min, stebėkite, kad nesudegtų.
Daugiau receptų rasite: http://mukatanas.blogspot.se
Norite savo mėgstamais receptais pasidalinti su skaitytojais? Parašykite mums!