Namuose paruošti padažai ir pagardai daro stebuklus, paprastus, visiems žinomus patiekalus paverčia nepakartojamais.
Aštrus bruknių padažas
3 kg bruknių, 0,5 stiklinės vandens, 3 česnakai, 1 aitrioji paprika, 100 g druskos.
Bruknes virkite su vandeniu, kol uogos suvirs. Tada sudėkite sutrintus česnakus ir papriką, suberkite druską ir virkite 15 min. Sudėkite į stiklainius ir uždarykite.
Pomidorų padažas su paprikų kubeliais
0,5 kg pomidorų, 200 g raudonų paprikų, 200 g žalių paprikų, 200 g svogūnų, 1 šaukštas garstyčių grūdelių, 70 ml obuolių acto, 150 ml vandens, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos.
Pomidorus 3 min. plikykite karštame vandenyje, tada nulupkite ir sutrinkite. Paprikas supjaustykite nedideliais kubeliais, susmulkinkite svogūnus ir sudėkite į pomidorų tyrę. Supilkite actą, vandenį, suberkite garstyčių grūdelius ir pavirkite 4 min. Tada nukelkite nuo viryklės ir, palaikę 10 min. uždengtame inde, suberkite cukrų ir druską. Užvirinkite ir pavirkite 15 min. Sandariai uždarykite.
Pomidorų padažas su morkomis ir česnakais
5 kg pomidorų, 2,5 kg morkų, 2 svogūnai, 4 česnakai, 120 ml 9 proc. acto, 1 stiklinė cukraus, 3 šaukštai druskos, 0,5 šaukštelio maltų pipirų, 0,5 šaukštelio maltų kalendrų, 10 laurų lapelių.
Pomidorus 5–6 min. plikykite verdančiame vandenyje, nulupkite ir sugrūskite. Morkas sutarkuokite bulvine trintuve. Į pomidorų ir morkų masę suberkite kubeliais supjaustytus svogūnus, cukrų ir druską. Troškinkite, kol padažas ims tirštėti. Tada suberkite prieskonius ir smulkiai sukapotus česnakus. Troškinkite dar 5 min. Supilkite actą ir gerai išmaišykite. Karštą padažą supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Obuolių padažas su paprikomis
6 kg rudeninių obuolių, 2 kg morkų, 1,5 kg pomidorų, 1 kg paprikų, 2 česnakai, 100 g aliejaus, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos, truputis pipirų, laurų lapelių.
Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius. Pomidorus nulupkite, morkas nuskuskite, paprikas perpjaukite per pusę ir išvalykite. Obuolius, pomidorus, morkas ir paprikas sutrinkite elektriniu trintuvu, suberkite druską, cukrų, supilkite aliejų ir virkite nuolat maišydami apie 1,5 val. Baigdami virti sumeskite smulkiai sukapotus česnakus, prieskonius. Padažą sukrėskite į stiklainius ir tuoj pat sandariai uždarykite. Laikykite šaltai.
Cukinijų ir paprikų padažas
2,5 kg cukinijų, 500 g paprikų, 500 g pomidorų padažo, 200 g aliejaus, 200 g cukraus, 200 ml 9 proc. acto, 1 šaukštas druskos.
Cukinijas ir paprikas supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į puodą, užpilkite aliejumi, pomidorų padažu, actu, suberkite cukrų, druską ir virkite apie 40 min. Sukrėskite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Daržovių ir prieskonių mišinys sriuboms
Po 1 kg pomidorų, morkų, svogūnų, po 400 g paprikų, petražolių šaknų su lapais, salierų šaknų su lapais, krapų, 1 stiklinė nuluptų česnakų skiltelių, 500 g druskos.
Visas paruoštas daržoves ir prieskonius sumalkite mėsmale, suberkite druską ir gerai išmaišykite. Sudėkite į stiklainius, uždarykite plastikiniais dangteliais. Laikykite šaltai.
Autorė Rima Marcinkevičienė