Vakar vakare teminių vakarėlių gerbėjai, kaip įprasta susirinkę „Skonio studijoje“, Vilniuje, indišku stiliumi pradėjo naujus metus. Jų pradžią bei gėrio pergalę prieš blogį pažyminti šventė Diwali (arba Dipavali) Indijoje švenčiama net penkias dienas.
Pasak „Dinner explorer“ vakarėlių ciklo iniciatorės „Electrolux“ vadovo Deimanto Kirlio, džiugu, jog paskutinis šiemet ciklo renginys sutapo su induistų metų pradžios ir šviesos švente – šiluma ir jaukumas traukia žmones daugiau būti ir gaminti namuose.
Jam pritarė ir vakarėlį padėjusi suorganizuoti „Shanti“ ajurvedos centro vadovė Eglė Kauneckienė, pabrėžusi, jog būtent namie ir su meile bei džiaugsmu gaminamas maistas turi geriausią poveikį žmogaus savijautai. „Pagrindiniai indų virtuvės principai yra susiję su pusiausvyra: gaminama daug ir įvairių skonių patiekalų, kurių ragaudamas žmogus gali gauti pilnavertį malonumą ir maisto teikiamą naudą. Taip pat gaminant maistas neragaujamas – pirmi juo vaišinasi dievai“,- svečiams pasakojo E.Kauneckienė.
Į „Diwali“ šventę susirinko dauguma ištikimų „Dinner explorer“ vakarėlių gerbėjų – rinkodaros specialistas Alfas Ivanauskas, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus su drauge Salomėja, vedybų planuotoja Viktorija Prokofjeva, tinklaraščių „Tasty Art“, „Skaniai” ir „Žaidimų aikštelė” autoriai.
Indiškų naujų metų sutikime dalyvavo ir vaikai: į vakarėlį savo atžalas atsivedė buvusi TV vedėja Liepa Rimkevičiėnė, dizainerė Daiva Urbonavičiūtė bei komunikacijos konsultantė Gabija Vitkevičiūtė.
Į indiškais atributais ir gausybe žibintų papuoštą „Skonio studiją“ įėję svečiai uždegė po žvakutę mandaloje, kurios centre stovėjo deivės Lakšmi skulptūra, bei vaišinosi lietuviams neįprasto skonio imbieriniu kokteiliu, gaiviu jogurtiniu „Lasi“ gėrimu bei tradiciniais „Samosas“ pyragėliais.
Alkoholio ir mėsos „Diwali“ šventės organizatoriai nesiūlė. Pasidalinę į 5 komandas svečiai gamino įvairius indiškus patiekalus: lietuviškiausiu skoniu labiausiai pasižymėjo agurkų ir jogurto raita, autentiškiausiai buvo pagamintas daržovių ir sūrio karis, o estetiškiausiu pateikimu išsiskyrė kopūstų karis.
Kulinarijos mėgėjų komandos taip pat gamino pomidorų, morkų ir karadamono sriubą, „Jeera masala“ ryžius, baklažano patiekalą „Maha bridjal“ bei desertinę morkų ir riešutų chalvą.
Susirinkusiuosius sužavėjo energingas Kauno studijos „Amanda Natyam“ šokėjos pasirodymas – mergina ne tik atliko tris šokius, bet ir paaiškino pagrindinių šokio judesių reikšmes. Taip pat svečiai nepraleido progos pasimėgauti „Shanti centro“ masažistės meistriškumu – po įprastos darbo dienos juos atpalaidavo galvos, kaklo ir sprando masažas.
Vakarėlyje netrūko autentiškų vaizdų ir iš pačios Indijos – savo nuotraukas videoprojektoriumi demonstravo dvi vakarėlių gido puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ gerbėjos.
„Dinner explorer“ teminių vakarėlių ciklas prasidėjo vasaros pradžioje. Pirmajame „Braškių sezono atidarymo“ vakarėlyje Lietuvos kulinarinių tinklaraščių autoriai visus patiekalus gamino iš pirmųjų braškių. Antrojo vakarėlio tema - „Mindaugo karūnavimo diena“ - pradėjo kurti šios svarbios nacionalinės datos šventimo tradicijas – nuo aplinkos dekoravimo, patiekalų ir gėrimų iki aprangos kodo ir užsiėmimų. Trečiasis vakarėlis buvo skirtas gruziniškai vyno ir laukų derliaus šventei „Rtveli“
Eglė Kauneckienė
Greta Jansonaitė
Viktorija Prokofjeva
JEERA MASALA RICE
(Patiekalas 3-4 žmonėms, gaminamas 25 minutes)
Pikantiški Basmati ryžiai pakepti su kmyno sėklomis, kardamonu, cinamonu, imbieru, muskatu, kalendra
2 puodelis 350 g basmati ar kitų geros kokybės pailgų ryžių
3 ½ puodeliai (8.25 m) vandens
1 arb. Š. Druskos
2 šaukštai lydyto sviesto ghee arba aliejaus
1 arb. Š. Kmynų
2 švieži griežinėliais supjaustyti ankštiniai pipirai be sėklų (čili)
1 arb š. Tarkuoto šviežio imbiero arba ½ arb š. Malto imbiero
1 arb š. Cinamono
½ arb š. Malto muskato
3 pradarytos kardamono ankštys
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai susmulkintos šviežios kalendros ar petražolių
Kaip gaminti:
ryžius nuplaukite, 15 min pamirkykite, paskui 15 min palikite koštuve, kad nuvarvėtų
užvirinkite vandenį su druską
keptuvėje su ghee ar aliejumi pakepinkite kmynus, ankštinius pipirus, poto suberkite visus kitus prieskonius ir pakepinkite ant silpnos ugnies, tik nesudeginkite prieskonių
suberkite nuvarvėjusius ryžius ir nuolaid maišydami kepinkite minutę ar dvi
visą masę supilkitę į verdantį vandenį ir uždenkite, sumažinę liepsną virkite 15-18 min
atidenkite puoda ir palaukite kol išeis garai, imaišykite švelniai su šakute sviestą
suberkite susmulkintos kalendros ar petražoliu
KOPŪSTŲ CURRY
(Patiekalas 2-3 žmonės, gaminamas 40 min)
Švieži kopūstai su žirneliais, kokosu ir idiškais prieskoniais. Puikus patiekalas PITA, KAPHA žmonėms.Kopūstas turi labai daug maistingų medžiagų ir vitaminų. Būtina dėti kmyno prieskonių, nes kitu atveju gaminsis dujos pilve.
500 g. nesmulkiai supjaustyti kopūstai
100 g. šviežių žirnelių (jei nėra galima šaldytų)
5-6 šaukštai tarkuoto kokoso drožlių ar geriau šviežio kokoso
2-3 šauktai sezamo aliejaus (galima ir saulėgrąžų), o geriausia Indiškas Ghee
2 šaukštai šviežių petražolių ir krapų
½ arb. Š. Druskos
1 arb. Š. juodųjų garstyčių sėklų
1½ arb. Š. Kmynų sėklų
2 švieži ar džiovinti čili (raudonieji pipirai be sėklyčių)
2 arb š. Tarkuoto šviežio imbiero arba 1 arb š. Malto imbiero
¼ arb š. Asafetidos
2 arb. Š. Kurkumos
2-3 supjaustyti vidutinio dydžio pomidorai
2 šaukštai citrinos sulčių
2 šaukštai pakepintų sezamo sėklų
1 šaukštas susmulkintos šviežios kalendros garnyrui
Kaip gaminti:
Nepridegančioje keptuvėje pakepinkite aliejuje arba Ghee garstyčių sėklas, kol pradės sproginėti, sudėkite kmynus, čili, imbierą ir visus kitus maltus prieskonius;
Kepinkite ant mažos ugnies ir nesudeginkite ypač kurkuma greitai dega;
Galima įpilti truputėlį sultinio daržovių arba karšto vandens, kad masė nebūtų per daug sausa ir nepridegtų.
Sudėkite supjaustytus pomidorus ir kepkite 2 minutes;
Sudėkite didesniais gabalėliais supjaustytus kopūstųs ir pakepinkite 5 min ant silpnos ugnies, galite idėti truputėli vandens, kad prieskoniai nepridegtų
Sudėkite žirnelius ir galite dar įpilti karšto vandens, kad nepridegtų;
Sudėkite kokoso drožles ir lengvai kepkite kol daržovės suminkštės, bet per daug nepervirs
Sudėkite pakepintas atskirai sezamo sėklas
Išjungę ugnį pridėkite citrinos sulčių ir susmulkintos kalendros;
Valgyti su basmati ryžiais ar čapati duona
DARŽOVIŲ IR SŪRIO CURRY
(Patiekalas 3-4 žmonėms, gaminamas 30 minutes)
Varškės sūris Palaak Paneer yra yra labai svarbus baltymų, kalcio šaltinis vegetarinėje virtuvėje. Patiekalai su sūriu turi būti aštresni, kadangi sūris gali sukelti gleivių gamybą ypač Kapha žmonėms, Vata žmonėms jis gali būti per šaltas, gero apetito Pita žmonėms yra labai maistingas ir kaloringas patiekalas.
Žemiau pateiktas daržoves galima varijuoti, vienas išimti, kitas pridėti:
1-2 nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų;
450 g. nuplautų ir nuvalytų ir supjaustytų šviežių špinatų;
1 salieras supjaustytas kartu su lapais
1-2 cukinijos supjaustytos
2 morkos, supjaustytos
900 g. apiplikitų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų
250 g šviežio ir kietesnio varškės sūrio be priedų (rokiško ar Dvaro)
250 g. šviežios grietinės
5 šaukštai ghee arba sezamo aliejaus
2 ½ šaukštai ir daugiau šviežios imbiero šaknies sutarkuoti
1-2 sugrūsti džiovinti anštiniai pipirai (čili be sėklyčių)
1 šaukštelis kumino sėklų
1 šaukštelis kalendros sėklų
1 arb. Š. Maltos kalendros
1½ arb š. Maltų kmynų
2 arb š. Kurkumos (ciberžolės)
1 ½ š. Curry miltelių
1 ½ arb š. juodųjų pipirų
½ arb š. raudonojo pipiro miltelių
½ š. Asafetidos
1 puod vandens arba pagal skonį ir situaciją
1 arb š. Rudojo cukraus
2 ½ arb. Š. Druskos
1½ arb š. Garam masalos paskaninimui patiekalo gale
2 arb š. Citrinos sulčių išsunkti ant patiekalo
Petražolių ir kalendros lapelių garnyrui
Kaip gaminti:
įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, pradėkite nuo sėklų kmyno ir kaledros, palaispniui dėkite visus miltelinius prieskonius ir kurkuma pačiame gale, nesudeginkite, galite įpilti truputėlį vandens
įdėkite imbierą, česnaką ir pakepinkite 1-2 min
sudėkite porus ir salierus, pakepinkite; sudėkite morkas ir pakepinkite;
sudėkite baklažano kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos
jei baklažanas sausokas, įdėkite keletą šaukštų vandens palaipsniui
sudėkite pomidorus ir pakepinkite 1-2 min;
sudėkite špinatus, užpilkite vandeniu (jau karštas turėtų būti)
sumaišyti ir ant silpnos ugnies kepinti, uždengti
sudėkite grietinę;
vėliau įdėti cukiniją, kad neištežtų
10 min, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės
Jei reikia, dar pavirkite pagal situacija apie 10 min, kol padažas bus tirštesnis ir daržovės labiau įsisunkusios,
Gale sudėkite kubeliais supjaustytą varškės sūrį ir uždenkite, kad sūris apkeptų, aptirptų ir įsigertų į prieskonius ir daržovių padaža/sultis;
paskaninkite cukrumi, druska ir garam masala, išmaišykite
Valgyti su basmati ryžiais ir čapati duona
POMIDORŲ, MORKŲ IR KARDAMONO SRIUBA
Nuotraukoje: iš kairės - raita ir pomidorų, morkų, kardamono sriuba
(Gaminamas 20 minučių)
275 g. nuplautų, nuvalytų morkų
275 g pomidorų be odelės
3-4 saliero lazdeles
1 ½ šaukšto sezamo aliejaus arba Indiškojo Ghee
1 litras daržovių sultinio
9 kardamono sėklydžių (viduje juodos sėklos)
2 arb. š. maltos kalendros
½ arb. š. kurkumos
¼ didelės šviežio imbiero šaknies, sutarkuoti
½ arb. š. kumino (kmyno sėklų) miltelių
2 žiupsneliai asafetidos
2/3 šaukšteliai grietinės
½ arb š. Druskos
Šviežios kaledros arba petražolių lapų
Šviežių citrinos sulčių keletą lašelių
2 šaukštai anakardžių riešutų perskeltų ir pakepintų puošimui ant sriubos
Kaip gaminti:
Kardamono sėklas išgliaudyti ir sutrinti
Ant karštos keptuvės įkaitinti aliejų
Sudėti kardamono sėklas, nesudeginti; įdėti kumino (kmyno) sėklas
Sudėti kitus prieskonius ir atsargiai pamaišyti, bet nesudeginti ir kurkumą (ciberžolė) dėti paskutinę
Sudėti salierą smulkiai supjaustytą
Reikia ir galima įpilti sultinio, kad masė nedegtų ir nebūtų per sausa
Sudėti smulkiai supjaustytas morkas, pakepinti
Sudėti sutrintus pomidorus be odelės
Įpilti karštą daržovių sultinį ir virti ant mažos ugnies 10-15 min
Su mikseriu viską sutrinti, įdėti grietinės
Užbarstyti šviežių kalendros ar petražolių lapelių ir ant viršaus šaukštelį grietinės,
Galima išspausti keletą šviežių citrinų sulčių
RAITA
(Patiekalas 2 žmonėms, gaminamas 15 min)
Raita - nuostabūs vasaros ir šiltesnio sezono patiekalai. Atgaivina ir turi daug gydomųjų savybių: gerina virškinimą, pripildo žarnyną naudinga bioflora, mažina dujų gamybą, gydo nuo vidurių užkietėjimo. Receptas mėgstantiems sūrų ir rūgštų skonį, tinka Kapha tipo žmonėms, turintiems Kapha išsibalansavimą, vidurių užkietėjimą ir t.t.
½ arb š. Kmynų
2 vidutiniai agurkai
1 ¼ puod. (300ml) natūralaus jogurto
½ arb. Š. Garam masalos prieskonių
½ arb š. Druskos
¼ arb. Š. Maltų juodųjų pipirų
2 žiupsneliai asafetidos
Šviežių petražolių ir krapų lapų
Kaip gaminti:
Kmynus pakepinkite sausoje keptuvėje, nesudeginkite ir susmulkinkite
Agurkus sutarkuoti burokine tarka
Nuspausti skystį
Sumaišyti agurkus su visais likusiais prieskoniais ir jogurtu
Sukratyti
Smulkiai supjaustyti petražoles ir krapus
Patiekti šaltą mažame indelyje atskirai
Papuošti kalendros/petražolių ar krapų lapais
Patiekalas valgomas su Indiškais curry patiekalais, chapatti duona
MAHA BRIDJAL
(Patiekalas 3-4 žmonėms, gaminamas 40 minutes)
Aštrokas baklažanas su indiškais prieskoniais, špinatų ir pomidorų padažu
900 g nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų
450 g. nuplautų ir nuvalytų ir supjaustytų šviežių špinatų
900 g. apiplikitų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų
5 šaukštai ghee arba aliejaus
1-2 sugrūsti džiovinti anštiniai pipirai (čili)
1 arb. Š. Maltos kalendros
½ arb š. Maltų kmynų
1 arb š. Kalendros
½ š. Curry miltelių
½ šviežios imbiero šaknies sutarkuoti
2 skiltelės česnako, sugrūsti
1 svogūnas supjaustytas
1 š. Kurkumos
½ š. Asafetidos
2/3 puod (150ml) vandens
1 arb š. Rudojo cukraus
2 ½ arb. Š. Druskos
½ arb š. Garam masalos
Kaip gaminti:
įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, nesudeginkite,
įdėkite imbierą, česnaką ir svogūnus ir pakepinkite 1-2 min
sudėkite baklažano kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos
jei baklažanas sausokas, įdėkite keletą šaukštų vandens
sudėkite pomidorus ir špinatus, užpilkite vandeniu (jau karštas turėtų būti)
sumaišyti ir ant silpnos ugnies kepinti, uždengti
20 min, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės
dar pavirkite 10 min, kol padažas bus tirštesnis,
paskaninkite cukrumi, druska ir garam masala, išmaišykite
MORKŲ CHALVA
Morkų chalva su migdolais ir indiškais prieskoniais
2 ½ tarkuotų morkų
2 puodeliai pieno
½ puodelio razinų
½ puodelio migdolų be žievelių
4 šaukštai lydyto sviesto (ghee)
1 šaukštelis malto kardamono
½ šaukštelio imbiero miltelių
½ šaukštelio cinamono miltelių
¼ šaukštelio muškato riešuto miltelių
rudo cukraus pagal skonį.
Kaip gaminti:
įkaitinti orkaitę
sumalti riešutus,
keptuvėje įkaitinti lydytą sviesta ir sumaišyti su morkomis, įmaišyti razinas ir riešutus
sudėti prieskonius, cukrų
į kepimo formą sudėti ir kepti 40-55 min. uždengus, kol pienas visiškai įsigers
Jei dar liko pieno atidenkite ir pakepkite iki 10 min. kol išgaruos
www.dinnerexplorer.com yra internetinė teminių vakarėlių duomenų bazė, kurioje yra daugiau nei pusės šimto vakarėlių scenarijai, padedantys šeimininkams jiems pasiruošti nuo A iki Z. Teminių vakarėlių gerbėjų klubas „Dinner explorer“ veikia ir populiariame socialiniame tinkle „Facebook“.