Gian Luca jau ne pirmą kartą pasidžiaugs, kad Lietuvoje yra rojus miškuose, kadangi nereikia išsipirkti jokių leidimų norint pagrybauti. Jis papasakos, kad savo dėdei iš Italijos, kuris buvo atvykęs į jo neseniai gimusios dukros krikšynas, padarė dovaną ir nusivežė grybauti.
Džiaugsmo buvo – kaip vaikams per Kalėdas. Kadangi lietuviai taip pat mėgsta grybauti, jis patars, kaip greitai pasigaminti puikią grybų sriubą tiesiog keptuvėje ir pavadins ją „rudens pavasariu.“ Linksmas procesas neprailgs, o laidos vedėjų pasimėgavimas patiekalu, tikrai sugundys ne vieną žiūrovą išbandyti šį receptą.
O kaip įprastai, linksmiausioje laidos dalyje Ali pristatys įspūdingos išvaizdos bei skonio, bet greitai ir lengvai pagaminamą lazdyno riešutų morenginį tortą su plikytu kremu ir šviežiomis uogomis. Garsaus konditerio patarimai praskleis paslapčių šydą ir žiūrovai įsitikins, kad daug pastangų nereikia, kad galima būtų pasiekti akis ir gomurį viliojantį rezultatą.
Kaip teisingai paruošti daržoves ir grybus, kad sriuba nebūtų pervirusi, bei, ką daryti, kad morenginis biskvitas visuomet pavyktų sužinosite šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“! per TV3!
Miško grybų sriuba
Sriubai reikės:
• 4 baravykų • 3 saujų voveraičių • 1 saliero stiebo • 1 didesnės morkos • 1 balto svogūno • Ypač tyro alyvuogių aliejaus • Žiupsnelio druskos • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų • Žiupsnelio persilado prieskonių
Skrudintai duonai reikės: • Baltos duonos • Ypač tyro alyvuogių aliejaus • Žiupsnelio druskos • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Užkaisti puodą su 1 l vandens, įdėti trečdalį morkos, trečdalį svogūno ir trečdalį saliero stiebo. Kai vanduo užvirs įberti druskos, pipirų ir persilado prieskonių, sumažinti kaitrą ir virti sultinį.
Likusias daržovių dalis supjaustyti labai smulkiais kubeliais.
Gilesnėje keptuvėjė įkaitinti alyvuogių aliejų ir suberti susmulkintas daržoves. Pakepinti 3-5 minutes (priklausomai nuo to kokio kietumo daržoves mėgstate). Tada suberti norimo dydžio supjaustytas voveraites, išmaišyti ir dar viską pakepinti 3-5 minutes. Tada sudėti plonai riekelėmis supjasutytus 3 baravykus, išmaišyti ir pakepinti 3-5 minutes.
Ketvirtąjį baravyką supjaustyti išilgai per visą kotą ir galvą riekelėmis. Apvolioti jas miltuose ir apkepinti atskiroje gerai įkatintoje keptuvėjė su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu persilado prieskonių. Apskrudusias riekelės išimti iš keptuvės ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Baltą duoną supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei maltais juodaisiais pipirais. Riekeles apskrudinti ant grotelių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
Ant apkepintų daržovių ir grybų mišinio užpilti pusę išvirusio sultinio, išmaišyti. Gautą sriubą išpilstyti į dubenėlius ir dar užpilti atskirai sultinio. Dekoruoti apskrudusiomis baravykų riekelėmis ir patiekti su skrudinta balta duona.
Lazdyno riešutų morenginis tortas su plikytu kremu ir šviežiomis uogomis
Morenginiam biskvitui reikės:
• 8 kiaušinių baltymų • 130 g lazdyno riešutų • 30 g miltų • 160 g cukraus pudros • 160 g cukraus • 50 g juodo šokolado
Plikytam kremui reikės:
• 400 ml pieno • 4 kiaušinių trynių • 40 g cukraus • 40 g kukurūzų krakmolo • 1 arb. š. cukraus pudros su vanilės sėklytėmis • 40 g sviesto • 1 valg. š. maskarponės sūrio
Papuošimui reikės:
• Šviežių uogų (aviečių, šilauogių) • Šviežios mėtos lapelių • Žiupsnelio cukraus pudros
Į elektrinį smulkintuvą suberti miltus, cukraus pudrą ir lazdyno riešutus. Viską sumalti iki miltų konsistencijos.
Atskirti kiaušinių trynius ir baltymus.
Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų. Į baltymų masę po truputį berti sumaltus birius produktus ir iš lėto maišyti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir jo pagalba tolygiai paskirstyti apvalioje kepimo formoje arba žiede. Padaryti aukštesnę sienelę ties formos kraštu. Paviršių apibarstyti juodoju šokoladu ir kepti 15 minučių iki 160°C įkaitinoje orkaitėje. Trynius išplakti kartu su cukrumi, vaniline cukraus pudra ir kukurūzų krakmolu iki kreminės konsistencijos.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir po truputį pilti jį į trynių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti sviestą ir maišyti, kol ištirps bei kremo masė taps blizgi. Nukelti nuo kaitros, supilti į dubenį ir uždengti paviršių maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.
Iškepusį biskvitą išimti iš kepimo formos ir padėti ant serviravimo lėkštės ar padėklo, kad atvėstų.
Išimti atvėsusį kremą iš šaldytuvo, nuimti maistinę plėvelę ir įdėti į jį gerą šaukštą maskarponės sūrio. Elektrinio plakiklio pagalba perplakti masę iki purumo. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį ir gražiai paskirstyti ant biskvito paviršiaus.
Dekoruoti šviežiomis uogomis, šviežios mėtos lapeliais ir pabarstyti cukraus pudra. Prieš patiekiant geriausia dar įdėti porai valandų į šaldytuvą, kad kremas visiškai sustingtų.