Šviežių grybų kvapas – štai kas gerai žinomą grybautoją vidury rudens vis dar vilioja į mišką. O radybomis mielai pasidžiaugia ant prekystalio Panevėžio turguje.
„Sako, kas čia kvepia, kas čia kvepia, nu grybai kvepia, visi geri grybai kvepia“, – džiaugiasi grybautojas Vytautas.
„Čia vadinamos dzūkiškai zelionkos, o pas mus pilkutės, pilkosios zelionkos“, – pasakoja panevėžietis Gintaras.
Prie grybų stabteli ir Vincas. Sako, draugas labai mėgsta grybus.
„O Jezau, jis miršta nuo tų grybų, jam duok grybų ir viskas. Tik nežinau tokių, bijau pirkti, gal netiks“, – teigia panevėžietis Vincas.
Grybautojas paaiškina, kuo skiriasi žaliuokės nuo vadinamųjų pilkučių – pilkųjų žaliuokių.
„Pilkučių antra kategorija, o žaliuokė pirma kategorija. Jos kartu auga, visuomet po šalnų kartu auga“, – sako Vytautas.
Miškuose dar galima rasti ir voveraičių. Tačiau patyrę grybautojai sako, kad dabar reikia būti atidiems. Rinkti tik šviežiai išdygusius grybus.
„Tokių grybų nereikia valgyti, kur yra paaugę, sušlapę, subuvę. Reikia valgyti šviežias, pilkutes ir žaliuokes, jos yra dabar renkamos ir dabar valgomos“, – teigia grybautojas Vytautas.
Už pilkųjų žaliuokių indelį grybautojas prašo 2–3 eurų, tam, kad žmonės pažintų skonį.
Daugiau apie tai – vaizdo įraše straipsnio pradžioje.