Dzūkai sako, kad pirmieji bobausiai rodytis pradėjo prieš porą savaičių. Bet šiais metais dygsta labai vangiai – naktys buvo šaltos, be to, trūko drėgmės.
Baigiantis balandžiui kirtimuose ir kitose bobausių augavietėse – grybų, nors vežimu vežk. Dabar turėtų būti pats pirmųjų grybų sezonas. Tačiau situacija miškuose labai prasta – bobausių vos vienas kitas. Varėnos rajono Barčių kaimo gyventojas Algimantas sako tokio menko bobausių derliaus seniai nematęs.
„Dabar turi labiausiai augti jie. Bet, kaip matot, aršiau reikia ieškoti nei baravyko. Pavienis, pavienis, pavienis. Nieko neprisirinkau, tik vaistams‘’, – pasakoja grybautojas
Nuo vaikystės grybaujantis ir miškus aplink savo kaimą kaip penkis rankos pirštus pažįstantis dzūkas sako, kad grybų sezoną stabdo užsitęsusi pavasarinė sausra:
„Sausa, gi viskas braška. Dievulis nepalaistė ir viskas. Kiek buvo tos drėgmės. Kiek to sniego buvo. Jau dabar gal du mėnesiai, kai buvo apsnigę ir daugiau nėra.‘‘
Per porą valandų tose vietose, kur įprastai turėtų raibti akys nuo bobausių, patyręs grybautojas prirenka vos kelis šimtus gramų ankstyvųjų miško gėrybių.
Algimantas sako, kad bobausius labai mėgsta jo žmona. Tad dėl jų kiekvieną pavasarį vyriškis traukia į mišką ir laimikį neša žmonai. Deja, šiemet Algimanto pati greičiausiai nepaskanaus įprasto pavasarinio gardėsio. Grybų vos vaistams užteks, sako dzūkas. Nuo seno lietuviai bobausius naudoja sąnariams gydyti. Užpila degtine ar spiritu, o užpiltine trina skaudamus vietas.
„Tai žmonai nė vakarienei nieko – apsieis. Šiemet dar nevalgius. Patrins sąnarius, kai degtine užpilsiu. Jokiais būdais nesigaus vakarienė‘‘, – pasakoja žmogus.
Dzūkai sako, kad pirmųjų grybų sezonas netrukus baigsis, normaliai net neprasidėjęs. Bobausiai nustoja dygti apie gegužės vidurį. Anot užkietėjusių grybautojų, grybų daug jau nepridygs – pernelyg sausa.
Susiruošę pramogauti miške, turėtų elgtis itin atsargiai, nes labai sausa. Nors dar tik balandis eina į pabaigą, ypatingai Dzūkijos pušynuose, sausra kaip karštą vidurvasarį.
O jei pavyks dar prisirinkti bobausių – rekomenduojama ypatingą dėmesį skirti jiems paruošti. Šiuos grybus būtina daug kartų nuvirti ir tik tada valgyti. Bobausiai turi daug daugiau nuodingųjų medžiagų nei kiti grybai.