„Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto, visgi, svarbiausia nepamiršti jomis mėgautis. O tam, kad brangaus laiko su artimaisiais nešvaistytumėte virtuvėje – siūlome išbandyti jau paruoštus Vilniaus paukštyno „Fiesta“, „Heat & Eat“ bei „Premium“ linijų produktus. Juos ruošiant daug dėmesio skirta ingredientų kokybei bei produktų įvairovei – tam, kad sau tinkamą grilio patiekalą rastų kiekvienas. Šiuo metu siūlome rinktis iš plataus vištienos šašlykų, iešmelių, kepamųjų dešrelių ir net užkandžių asortimento“, – sakė Raimondas Čironis, „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas.
Svarbiausia – neperkepti ir rinktis kokybišką vištieną be antibiotikų
R. Čironis sako, kad vištiena – itin mėgstama, be to, ją paprasta paruošti. Visgi, norint, kad vištienos patiekalai iškeptų kuo sultingesni – reikia vadovautis keliomis taisyklėmis.
„Pirmas ir svarbiausias dalykas gaminant vištienos patiekalus – kuo kokybiškesnė mėsa. Mėsa negali būti apdžiūvusi, gleivėta. Kokybiška vištiena turi būti rožinės spalvos, blizgi. Svarbu, kad ji būtų lietuviška – kuo trumpesnė tiekimo grandinė, tuo mėsa bus geresnės kokybės. Taip pat geriausia rinktis vištieną užaugintą be antibiotikų“, – pabrėžia R. Čironis.
Išsirinkus kokybišką vištieną svarbu pasidomėti, kaip ją gaminti, mat kepimo laikas čia – itin svarbus.
Kaip teigia „Vilniaus paukštyno“ atstovas, skirtingiems vištienos patiekalams iškepti reikalingas skirtingas kepimo laikas. Pavyzdžiui, vištienos šašlyką geriausia kepti 15–20 min. Dešreles iškepsite dar greičiau – per 10–15 min., tiek rekomenduojama kepti ir vištienos iešmelius. Tuo tarpu vištienos blauzdeles geriausia kepti 8–9 min. iš kiekvienos pusės, panašiai tiek keps ir vištienos sparneliai.
„Prieš dedant vištieną ant grilio ar į orkaitę – geriausia ją trumpai palaikyti kambario temperatūroje, taip mėsa iškeps kur kas tolygiau. Grilyje kepamą mėsą stenkitės apversti tik vieną kartą viso kepimo metu. Taip mažiau galimybių, kad mėsa išsausės“, – sako R. Čironis.
„Fiesta“ skonių įvairovė patiks net ir patiems išrankiausiems
Gaminant vištieną svarbu išsirinkti mėgstamą marinatą. R. Čironis sako, kad „Vilniaus paukštyno“ „Fiesta“ produktų linijoje jų galima rasti pačių įvairiausių, todėl ką valgyti atras net patys išrankiausi gurmanai, tiek vaikai.
„Marinatas – mėsai suteikia ne tik puikaus skonio, bet ir aromato. Norėdami, kad lietuviai turėtų kuo įvairesnį pasirinkimą, vištienos gaminių siūlome su pačiais įvairiausiais pagardais: šlaunelių mėsos šašlykus esame paruošę su populiariuoju pipiriniu, sakartvelišku, švelniu marinatu, kuris ypač mėgstamas vaikų. Mėgstantiems lengvesnius, Viduržemio jūros patiekalų skonį primenančius skonius siūlome šašlykus su laiškinių česnakų ir alyvuogių marinatu“, – pasakoja „Vilniaus paukštyno“ ekspertas.
Šį sezoną grilio patiekalų gerbėjai gali rinktis ir „Vilniaus paukštyno“ „Fiesta“ produktų linijos vištienos iešmelius su graikišku ir prancūzišku marinatu. Taip pat ir vištienos sparnelius arba blauzdeles su česnakiniu marinatu bei kmynais, kurie patiks klasikinių skonių mėgėjams.
„Heat & Eat“ linijos penkių skonių kepamosios dešrelės taip pat paruoštos gardinant skirtingais pagardais. Pradedant klasikinėmis su džiovintais pomidorais ir bazilikais, mocarela, žolelėmis, parūkytomis „Barbeque“ ir baigiant prekyboje neseniai pasirodžiusiomis šviežiomis dešrelėmis su čederio sūriu. Dešrelės yra pagamintos iš aukščiausios rūšies vištienos, užaugintos be antibiotikų, o jų sudėtyje nėra nitritinės druskos, todėl tai ne tik skanus, bet ir sveikesnis pasirinkimas vaikams“, – sako R. Čironis.
Anot jo, užkandžiai – neatsiejama šventinio stalo dalis, todėl per Žolinę verta išbandyti ir dar vieną „Fiesta“ linijos naujieną – karštai rūkytus vištienos sparnelius, kurie skanūs tiek šalti, tiek pašildyti ant grilio ar orkaitėje.
Nepamirškite prie vištienos puikiai derančių garnyrų
Net ir patiems skaniausiems patiekalams reikalingi maistingi garnyrai. Prie vištienos patiekalų dera beveik viskas – pradedant tradicinėmis keptomis ar virtomis bulvėmis, ryžiais, pomidorų salotomis ir baigiant vaisiais. Saulėtomis dienomis norisi ir kažko gaivaus, o tokie garnyrai dar labiau atskleis vištienos skonį.
Pavyzdžiui, jeigu per Žolinę norite nustebinti svečius, pabandykite pasigaminti šį tą paprasto, tačiau kartu ir įmantraus – kiniškų agurkų salotų. Šioms salotoms paruošti reikės agurkų, kelių skiltelių česnako, čili aliejaus ir druskos. Agurkus reikėtų supjaustyti stambiais griežinėliais, tuomet šiek tiek juos patraiškyti grūstuvu, galiausiai dėti susmulkintą česnaką, druską ir viską aplieti čili aliejumi.
Dar vienas prie vištienos patiekalų puikiai derėsiantis garnyras – kopūstų salotos su citrininiu užpilu. Jas taip pat pasigaminsite labai paprastai, be to, prireiks vos kelių ingredientų: smulkiai supjaustyto kopūsto, šviežių susmulkintų petražolių bei raudonėlių, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir druskos. Visus šiuos ingredientus paprasčiausiai reikia sumaišyti dubenyje ir patiekti šalia paruoštų vištienos patiekalų.