Kaime netoli Druskininkų su šeima gyvenanti Gražina neslepia – apie tai, kad persikels gyventi atokiau miesto, anksčiau niekuomet nebūtų pagalvojusi. Tačiau dabar jau 22 metus čia savo gyvenimą kurianti moteris šypteli: „Niekada nesakyk niekada“.
Numylėtą darbą su sūriais, anot Gražinos, padiktavo pats gyvenimas. „Kol buvome jauni ir stiprūs, išbandėme viską, iš ko kaime būtų galima pragyventi – laikėme kiaules, vištas, kalakutus, auginome braškes, serbentus. Tačiau galiausiai apsistojome ties pačiu sudėtingiausiu – pieno ūkiu“, – pasakos ji.
Iš pradžių ūkyje buvo gaminami tradiciniai, daugelio lietuvių pamėgti gaminiai – varškė, grietinė ir sviestas. Tą patį, tikriausiai, jie gamintų ir iki šios dienos, jei ne Gražinos vyras. Vieną dieną jis pasiūlė išbandyti kažką naujo. Pavyzdžiui, sūrį.
Šeimai idėja taip patiko, kad šiandien apsilankę Gražinos ūkyje, galėtumėte paragauti net 20 skirtingų sūrių rūšių.
„Kadangi tai yra mano sūriai, su jais darau, ką noriu. Jei man skanu – vadinasi, skanu ir žmonėms. Tačiau visuomet reikia labai gerai pagalvoti, ar norimas priedas derės“, – pasakos Gražina, o Gian Luca turės galimybę bent dalį sūrių paragauti ir pats.
Sužavėtas skonių įvairovės, Gian Luca prisimins dar nuo vaikystės pamėgtą itališką močiutės troškinį – jo receptu pasidalins ir su visais sekmadienio laidos žiūrovais.
Norėdami troškinį pakartoti namuose, pirmiausiai pradėkite nuo lašinių. Nupjovę odelę, jos neišmeskite – įdėkite į keptuvę ir kiek pakepinkite, kol išsiskirs riebalai. Vėliau, pridėję kubeliais pjaustytus lašinius, odelę skrusti keptuvėje palikite ir toliau.
„Mūsų namuose tokią apkepintą odelę vaikai gaudavo tarsi apdovanojimą. Močiutė įdėdavo ją į patiekalą, ir tas, kuris ją rasdavo, būdavo pats geriausias vaikas. Kitiems belikdavo tik žiūrėti ir varvinti seiles – dalintis būdavo negalima“, – apie šeimos tradiciją pasakos Gian Luca.
Kai lašiniai apkeps, į keptuvę papildomai suberkite smulkintą česnaką bei pusžiedžiais supjaustytą svogūną. Tuomet pridėkite druskos, pipirų, o jei reikia – ir alyvuogių aliejaus. Vėliau į tą pačią keptuvę suberkite ir pjaustytus pomidorus.
Dar kiek pakepinus šiuos troškinio ingredientus, vėliau viską suberkite į atskirą indą. Čia juos sumaišykite su pupelių ir avinžirnių mišiniu bei brandintu tarkuotu sūriu. Tuomet keramikinio indo dugną išklokite duonos riekelėmis, o ant jos sudėkite įvairiausius sūrius.
Gian Luca naudos sūrį su keptais džiovintais svogūnais, spanguolėmis ir čili pipirais. Į indą sudėję visą anksčiau paruoštą troškinio įdarą, ant jo dar užberkite kubeliais pjaustytą duoną ir sūrį, o tuomet beliks tik viską iškepti.
Kaip šį kvapnų troškinį pagaminti realybėje, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje.
„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!