Sekmadienį Gian Luca lankėsi pas kaime netoli Druskininkų įsikūrusią Gražiną, tituluojamą sūrių karaliene. Čia galima paragauti net 20 skirtingų sūrių rūšių!
Iš pradžių ūkyje buvo gaminami tradiciniai pieno gaminiai – varškė, grietinė, sviestas, tačiau vieną dieną Gražinos vyras pasiūlė išbandyti kažką naujo ir pagaminti sūrį. Iki pat šios dienos ūkis garsėja savo gamybos sūriais.
Įkvėptas išragautų sūrių skonių, Gian Luca prisiminė dar nuo vaikystės pamėgtą itališką močiutės troškinį, kurio receptu pasidalino su visais. Paprastas, bet itin gardus – šį troškinį sugebės pasigaminti kiekvienas.
Senovinis Gian Lucos močiutės troškinys
Reikės: kiaulienos lašinio; 3 vnt. pomidorų; svogūno; „Agotos” 45% sėklų duonos; 2 vnt. „Bonduelle Vapeur“ avinžirnių ir pupelių mišinio; česnako; kietojo sūrio; alyvuogių aliejaus; druskos; pipirų; rozmarino šakelės.
Nupjauname lašinių odelę ir paliekame keptuvėje skrusti. Lašinius supjaustome kubeliais. Nulupame ir supjaustome svogūną. Beriame į keptuvę, įdedame česnako skiltelę, žiupsnelį druskos, pipirų. Pilame alyvuogių aliejaus pagal poreikį.
Pomidorus supjaustome skiltelėmis ir beriame į keptuvę. Paruoštą mišinį ir pupeles pilame į atskirą indą ir gerai išmaišome. Įdedame rozmarino, įtarkuojame sūrio.
Kepimo indo dugną išklojame duonos riekėmis. Dedame sūrio gabaliukus, o ant jo pilame mišinį su avinžirniais ir pupelėmis. Viršų užklojame sūriu ir duonos kubeliais. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Skanaus!