Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs.
Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio.
K. Kato kartu su bendraminčiais kolegomis surado būdą, kuris gali keisti valgančiojo skonį. Pavyzdžiui, suvalgius vos gabaliuką K. Kato išauginto pomidoro, po valandos sūrus maistas atrodo lyg saldus. Tad jeigu suvalgomas K. Kato pomidoras, po kurio laiko ragaujama citrina atrodys tarsi saldžiausias vaisius.
Kuo K. Kato pomidorai tokie išskirtiniai? Atsakymas labai paprastas – juose yra mirakulino (angl. „miraculin“), kuris laikinai (1–3 valandoms) gali iškreipti ar pakeisti skonį. Pats mirakulinas yra beskonis, tačiau nustatyta, kad gali turėti įtakos kitų maisto produktų skoniui.
Mirakulino yra uogose, kurių daugiausia randama Vakarų Afrikoje. K. Kato pavyko nustatyti geną, kuris lemia mirakulino gamybą uogoje ir jam pavyko perkelti jį į pomidorą, tad K. Kato pomidoro ląstelės taip pat gamina mirakuliną.
Kai kuriose šalyse šių uogų skiriama žmonėms, norintiems numesti svorio: pavyzdžiui, dietos besilaikantis žmogus gali suvalgyti minėtų uogų, o tuomet kramsnoti nekaloringų užkandžių, kurie jam atrodys labai saldūs. Tokiu būdu jis save tarsi apgauna.
Mirakulinas mokslininkų buvo rastas ir aprašytas dar 1968-aisiais.
Parengta pagal „Science News“ informaciją./em>