• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko gastronominio kanapių festivalio „Kanapinės“ atidarymo šventė. Į Naujamiesčio rajone veikiantį šiuolaikį turgų „Uptown Bazaar“ susirinko kviestiniai svečiai, rašoma pranešime spaudai. Jie pirmieji įvertino patiekalus, kurių pagrindinis ingredientas buvo kanapės.

55

Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko gastronominio kanapių festivalio „Kanapinės“ atidarymo šventė. Į Naujamiesčio rajone veikiantį šiuolaikį turgų „Uptown Bazaar“ susirinko kviestiniai svečiai, rašoma pranešime spaudai. Jie pirmieji įvertino patiekalus, kurių pagrindinis ingredientas buvo kanapės.

REKLAMA

Virtuvės šefų festivaliui pagamintos modernios patiekalų interpretacijos nepaliko abejingų. Daugeliui kilo klausimas, kodėl toks vertingas augalas buvo pamirštas.

Renginio sumanytoja Renata Paleičikaitė-Polujanskienė įsitikinusi – kanapes lietuviai pamiršo be reikalo. Moteris viliasi, kad šis festivalis padės kanapėms vėl rasti kelią į virtuvę. „Kanapių miltai, aliejus ir sėklos lietuvių virtuvėje naudojamos jau 5500 metų. Ir ne tik dėl išskirtinio skonio, bet ir teigiamo poveikio sveikatai. Jų sudėtyje yra daug fosforo, padedančio formuoti raumenų audinius ir yra itin naudingas maitinančioms mamoms. Kanapės padeda kovoti su nemiga, jose yra daug mineralų, kalio ir geležies. Gaila, kad toks naudingas produktas šiuo metu yra nepelnytai pamirštas“, – šypsosi festivalio organizatorė.

Į „Kanapinės“ atidarymą atvykusi modelis Simona Starkutė pasakojo, kad kūnui skirtas kanapių sviestas gelbėdavo ją tada, kai itin išsausėdavo oda. Ekologiška ir itin natūrali kosmetikos priemonė buvo tikras išsigelbėjimas norint turėti švelnią tarsi šilkas odą. Pirmą kartą patiekalus su kanapėmis ragavusi moteris pasakojo, kad nė vieno skonis nenuvylė. „Labiausiai man patiko čiūros su lukštentomis kanapių sėklomis ir čederio sūrio padažu. Skonis nuostabus“, – juokėsi S. Starkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Renginyje apsilankęs keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius taip pat pirmą kartą skanavo patiekalus su kanapėmis. „Visi skoniai man pasirodė įprasti lietuvio receptoriams. Patiekalai labai skanūs, labiausiai man patiko vafliai su kanapių miltais ir pelėsiniu „brie“ sūriu“, – įspūdžiais dalinosi keliautojas.

REKLAMA

Aktorė Redita Dominaitytė džiaugėsi, kad madingose maisto valgymo vietose yra atsisukama į etno virtuvės paveldą. „Nesitikėjau, kad tiek daug puikių patiekalų galima pagaminti pasitelkus kanapę. Stengiausi kuo daugiau paragauti ir kiekvieną kartą vis labiau nustebdavau. Smagu grįžti prie prigimtinių šaknų, pasitelkus modernumą“, – sakė aktorė.

Gastronomijos festivalyje taip pat apsilankė Indrė ir Mantas Stonkai su vaikais, Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė, Mantas Wizard, Mykolas Majauskas, Saugirdas Vaitulionis, Daiva Tamošiūnaitė, Nijolė Statkutė, Robertas Kalinkinas, Ivanas Paleičikas su žmona Birute, Antanas Mažonas, Sofija Gelašvili-Niūniavė, Vidmantė Martikonytė su sūnumi, Diana Dargienė su dukra Une, Naglis Bierancas, Kristina Tarasevičiūtė, Martynas Vaidotas, Jolita Vaitkutė ir Silvestras Dikčius, Rūta Mackevičiūtė ir Eduardas Fedotovas, Kristina Kaikarienė, Sigitas Praspaliauskas, Ingrida Martinkėnaitė, Austėja Jablonskytė su vyru Justinu Žaliu ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Keturias dienas truksiančiame renginyje bus galima paragauti picų padų iš kanapių sėklų, jautienos burgerių su kanapių aliejaus majonezu ir kanapių sėklų bandele. Mėgtančių aštriai laukia kanapių miltuose marinuoti čili sparneliai.

Festivalio meniu galima rasti ir kepintų kanapių sėklų su bulvėmis ir „matje“ silkės derinys. Mėgstantys labiau klasikinę virtuvę, galės užsisakyti kibinų su varške ir kanapių lapais. Gurmanų lauks kanapių aliejuje marinuotos alyvuogės, o „ramen“ sriubos pagardintos kanapių aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų