• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mano viešas prisipažinimas meilėje burokėliams. Pradėjusi eksperimentuoti ir ieškoti naujų receptų su burokėliais ir iš burokėlių, kuo toliau, tuo labiau juos pamėgau. Turbūt buvo įsisenėjusi asociacija, kad jie tinkami tik barščiams, šaltibarščiams, na, ir turbūt silkei pataluose. Išbandžius begalę įvairiausių receptų su šia nuostabia daržove užtikrintai galiu teigti, kad ji – tarp mėgstamiausių mano produktų sąrašo.

6

Mano viešas prisipažinimas meilėje burokėliams. Pradėjusi eksperimentuoti ir ieškoti naujų receptų su burokėliais ir iš burokėlių, kuo toliau, tuo labiau juos pamėgau. Turbūt buvo įsisenėjusi asociacija, kad jie tinkami tik barščiams, šaltibarščiams, na, ir turbūt silkei pataluose. Išbandžius begalę įvairiausių receptų su šia nuostabia daržove užtikrintai galiu teigti, kad ji – tarp mėgstamiausių mano produktų sąrašo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Burokėliuose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, jie puikiai tinka žmonėms, kuriuos vargina organizme besikaupiantys skysčiai ar tiems, kurie turi antsvorio, problemų dėl kraujo, kaip, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis. Burokėlius galima aukštinti, garbinti už visas naudingas ir nuostabias medžiagas, kuriomis apdovanoja mūsų organizmą, aš juos mėgstu už nuostabų skonį ir derėjimą su įvairiausiais kitais ingredientais.

REKLAMA

Draugus ir artimuosius dažnai palepinu burokėlių tarta su fetos ar ožkos sūriu. Pirmą kartą sugalvojusi kepintų burokėlių ir sūrio kombinaciją pati nustebau, kodėl taip negaminau anksčiau. Paruošti nesudėtinga, o skonis tiesiog nuostabus! Kartą pagaminusi draugų kompanijai šį patiekalą iš draugės vyro po kurio laiko sulaukiau klausimo – „Gintare, kada mano žmoną išmokysi gaminti ką nors naujo? Burokėlių tartos baigiu atsivalgyti".

REKLAMA
REKLAMA

Ingredientai:

*1 kg virtų burokėlių, *Šaldyta bemielė tešla, *200 g Fetos (arba ožkos sūrio), *1 Svogūnas, *1 Česnakas, *Saujelė saulėgrąžų (kedrinių pinijų arba moliūgo sėklų), *Aliejus, *Druska/pipirai pagal skonį

Pirmiausiai pasiruoškite tešlą. Atitirpinkite ją (nebūtinai pilnai) ir išfomuokite pyrago kepimo inde ar gilesnėje skardoje – padenkite dugną bei aukštesnius kraštelius. Ant tešlos išklokite kepimo popieriuje, kad padengtų visą tešlos paviršių ir ant viršaus užpilkite džiovintų žirnių, pupelių ar lęšių (turiu atskirą indą su įdaru, kurį kaskart naudoju, kaip „svorį" tešlai prispausti). Jie reikalingi svoriui, tešlai prispausti, kad kepant ji per daug neiškiltų. Kepkite orkaitėje 180 temperatūroje 15-20 minučių. Išimkite svoriui tarnaujantį žirnių ar pupelių "įdarą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai tešla iškepė, pasiruoškite įdarą. Supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite, kol suminkštės truputėlyje aliejaus. Sudėkite gabalėliais susmulkintus virtus burokėlius. Galima juos kepinti ir žalius – skonis bus turtingesnis, sodresnis, tačiau keps gerokai ilgiau (apie valandą). Kuo smulkesni burokėlių gabalėliai, tuo geriau užpildys mūsų tartos vidų.

REKLAMA

Kepant burokėlius pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, galite įberti prieskoninių žolelių (man patinka naudoti provanso žolelių mišinį). Gardinant druska nepersistenkite - tiek fetos, tiek ožkos sūris priduos patiekalui pakankamai sūrumo. Pakepinkite apie 20 minučių.

Sumaišykite keptus burokėlius su fetos kubeliais ar ožkos sūriu, sudėkite įdarą ant tešlos, užberkite pakepintomis saulėgrąžų ar kitomis norimomis sėklomis. Kepkime tartą orkaitėje 15-20 minučių.

Patiekite vieną arba su salotomis. Kitą dieną tarta (jeigu jos dar liks) bus dar skanesnė –geriau persismelks visi skoniai. Skanaus!

Autorė maisto tinklaraštininkė Gintarė Bėtaitė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų