Kiekvienai mamai arba ja planuojančiai tapti moteriai teko girdėti apie folio rūgštį - internetas ir žurnalai tiesiog mirga straipsniais apie jos būtinumą planuojant bei besilaukiant mažylio, o ir medikai nevengia paraginti nėštukių bent trumpai pavartoti maisto papildų su folio rūgšimi.
Kas yra folio rūgštis?
Folio rūgštis turi keletą alternatyvių pavadinimų - ši medžiaga taip pat vadinama folatu, vitaminu M, plačiausiai žinomas alternatyvus pavadinimas yra vitaminas B9. Folio rūgštimi yra vadinamos kelios, labai panašios cheminės struktūros vitaminams priskiriamos medžiagos, kurios turi tokį patį poveikį.
Folio rūgštis svarbi baltymų apykaitai, nukleorūgščių sintezei, augimo ir vystymosi procesams, taip pat dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose.
Folio rūgšties svarba nėštumo ir žindymo metu
Folio rūgšties norma suaugusiam žmogui yra 240 µ g, o štai nėščiosioms šios medžiagos reikia ženkliai daugiau - net 400 µ g per dieną, folio rūgšties norma žindyvėms yra dar didesnė, joms būtina gauti 480 µ g folio rūgšties.
Medikai pastebi, kad pakankamas folio rūgšties kiekis besilaukiant sumažina nervinio vamzdelio patalogijų tikimybę - pagrindiniai su šiuo defektu susiję apsigimimai yra stuburo defektai bei galvos smegenų vandenligė. Žinoma ir tai, kad pakankamas folio rūgšties kiekis nėštumo metu sumažina persileidimo, placetos atsiskyrimo tikimybę, vaikučiams rečiau pasireiškia įgimtos širdies ligos, gomurio, lūpų, burnytės deformacijos, vaisius vystosi normaliu greičiu. Kol kas iki galo nėra įrodyta, tačiau medikai spėja, kad folio rūgštis svarbi ir vaiko intelekto vystymuisi, nėštumo metu pakankamai folio rūgšties gaunančių mamyčių vaikai rečiau turi vystymosi sutrikimų, gimę geba sparčiai mokytis ir pasiekia geresnių rezultatų.
Pabrėžiama, kad folio rūgštis pati svarbiausia nuo apvaisinimo momento iki pirmojo trimestro pabaigos - būtent tada vystosi visi pagrindiniai būsimojo žmogaus organai bei jų sistemos. Specialistai rekomenduoja padidinti folio rūgšties normą 3 mėnesiai iki nėštumo ir papildomai jos vartoti 3 pirmuosius nėštumo mėnesius, tad iš anksto atažalas planuojančios moterys turėtų pasidomėti folio rūgšties turinčiais maisto papildais arba į savo racioną įtraukti maisto produktus, kuriuose šios medžiagos koncentracija didžiausia.
Maitinant krūtimi mamai reikalinga itin didelė folio rūgšties dozė, nes šios medžiagos reikia tiek jos pačios, tiek ir krūtimi maitinamo vaikoo organizmams. Mažylis su mamos pienu turi gauti pakankamai folio rūgšties, kurią jo organizmas naudoja tokioms pačioms reikmėms, kaip ir suaugusio žmogaus organizmas - baltymų apykaitai, nukleorūgščių sintezei, raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, taip pat sveikų kepenų bei kraujotakos ir širdies sistemos darbui.
Svarbu! Viršijant rekomenduojamą folio rūgšties paros normą gali pasireikšti miego sutrikimai, suprastėti bendra savijauta, kamuoti silpnumas, prasta nuotaika.
Nėštumo metu naudojant per daug folio rūgšties gali gimti neišnešiotas arba negyvas kūdikis.
Natūralūs folio rūgšties šaltiniai
Folio rūgšties daugiausiai visose žalialapėse daržovėse (petražolės, špinatai, salotų lapai ir kt.). Taip pat jos yra kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, motinos ir karvės piene, alaus mielėse.