Estai daug metų gyveno kartu su vokiečiais, o vokiečių šeimininkės, kaip visi žino, puikios pyragų kepėjos. Nesigilinsime, kokie buvo istoriniai estų ir vokiečių santykiai. Akivaizdu viena - vokiškos virtuvės pyragų tradicija Estijoje giliai įsišaknijo ir puikiai gyvuoja.
Tad bent jau kulinarijos srityje tikrai verta šio bei to pasimokyti iš artimųjų mūsų kaimynų. Prieš savaitę kaip tik turėjau tokią progą ir ja pasinaudojau. Jau du kartus išmėginau gautą nesaldaus pyrago receptą. Pavyko ir patiko, todėl siūlau ir jums.
Tešlai reikės 1 pakelio margarino (250 g), 2 stiklinių miltų, 1 stiklinės kefyro (arba 1/2 stiklinės vandens), žiupsnio druskos ir nubraukto šaukštelio sodos. Ant didelės medinės lentos per stambią (burokinę) trintuvę pertrinkite iš šaldytuvo (bet ne iš šaldiklio) išimtą margariną, užberkite miltus, centre padarę duobelę supilkite kefyrą (vandenį), užberkite druską, actu gesintą sodą ir kapokite šią masę plačiakriauniu peiliu kartais kaip kastuvėliu ją permaišydami, kol ji taps vientisa. Padalykite tešlą į kelis gumulus, apibarstykite miltais ir sudėję į lėkštę įkiškite į šaldytuvą bent valandai. Savaime suprantama, tešla šaldytuve gali pabūti ir dieną, ir dvi, o tai planuojant ruošos laiką labai patogu.
Susiruošę kepti pyragą, pradėkite nuo įdaro. Didelėje keptuvėje ant įkaitinto aliejaus pakepkite salierų šaknis, baklažanus, porus, cukinijas, smulkiai pjaustytą kopūstą, kitaip tariant, įvairias jums patinkančias, bet ne per daug sultingas daržoves. Daržovių masę pagardinkite prieskoniais, pasūdykite, galite užlašinti citrinos.
Pasiruoškite kepimo indą. Geriausia tam naudoti keramikinį arba tefloninį keptuvą, pateptą taukais.
Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočiokite, patieskite keptuvo dugne ir dėkite įdarą. Viršų galite papuošti įvairiais būdais. Jei iškočiojote tešlą pakankamai plonai, tai įdarą pavyks užkloti ant jo ir beliks tik suklijuoti kraštus. Jei tešlos pakloto kraštai nepakankamai platūs, galite juos nupjauti, supjaustyti juostomis, kurias gražu įstrižai kryžiuojant sukloti ant įdaro. Bet kuriuo atveju tešlos viršų patepkite išplaktu kiaušiniu.
Kepkite nelabai karštoje orkaitėje, kol viršus gražiai paruduos.
Jei turite kantrybės, iš šios tešlos galite pagaminti ir bandutes su daržovių arba mėsos įdaru. Mėsos įdarui virkite liesą jautieną ir malkite ją namuose mėsmale. Maltą mėsą pakepkite su svogūniukais, pagardinkite prieskoniais, įdėkite kietai virtų smulkiai kapotų kiaušinių. Nepamirškite bandučių viršų aptepti plaktu kiaušiniu.