• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis iš mūsų vasarą svajoja apie maisto kepimą ant grotelių arba ant griliaus. Vis tik ne visais atvejais tokiu būdu kepamas maistas yra sveikas.

Daugelis iš mūsų vasarą svajoja apie maisto kepimą ant grotelių arba ant griliaus. Vis tik ne visais atvejais tokiu būdu kepamas maistas yra sveikas.

REKLAMA

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė siūlo pačius geriausius variantus, tačiau sako, kad prieš rinkdamiesi produktus, privalote atidžiai skaityti etiketes.

Išskyrė šią žuvį

Nors lietuviai dažniausiai renkasi mėsą, vis tik mitybos specialistė bene sveikiausiu pasirinkimu laiko žuvį ir sako, kad tinkamai paruošta ji ne tik išlieka nekaloringa, bet ir aprūpina organizmą Omega-3.

„Geriausia žuvį kepti ant grotelių. Tačiau atsiminkite, kad grotelės, prieš kepimą, turi būti labai švarios. Jeigu jos bus purvinos, nešvarios ar ant jų liks kas nors prikibę, žuvis prilips ir išbyrės.

Kitas dalykas – labai svarbu, kiek laiko kepsite žuvį. Štai čia galioja auksinė žuvies kepimo taisyklė – vienas centimetras žuvies storio yra keturios kepimo minutės.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu tai būtų plekšnė, tai bus 30 sekundžių vienai pusei ir 30 sekundžių kitai pusei“, - sako specialistė.

Venkite dešrelių su šiuo priedu

Dar vienas pamėgtas patiekalas, kurį renkasi lietuviai, yra dešrelės. Vis dėlto ne kiekvienos dešrelės yra sveikos ir tinkamos kepti.

REKLAMA

V.Kurpienė pastebi, kad dešrelių sudėtis pastaruoju metu sparčiai gerėja, rinkoje atsiranda baltos spalvos dešrelių, kurios yra tinkamos kepti. „Tačiau atminkite, kad ne visos dešrelės yra tinkamos kepti ant griliaus arba ant grotelių.

Štai yra toks nitritas A250 – pakepinti produktai su šiuo maisto priedu yra kenksminti sveikatai. Pats savaime šis priedas nesukelia pavojaus, išskyrus tuos atvejus, kai maistas su šiuo priedu yra kepinamas“, - aiškina V.Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, reguliariai vartojamas šis maisto priedas gali sukelti sveikatos sutrikimų, paskatinti vėžinius susirgimus. „Bet kuriuo atveju aš norėčiau paraginti rinktis natūralią mėsą, o ne perdirbtą.“

Vėrinukai vegetarams

Griliaus patiekalus mėgsta ir vegetarai. Ką valgyti jiems, jeigu nenori gaminti patiekalų su mėsa? „Vegetarams yra daugybė pasirinkimų.

Drąsiai siūlau gaminti vėrinukus iš pievagrybių, pomidorų, baklažanų ir cukinijų. Galima pakepti morkas, saliero šaknį, burokėlius. Puikiai tinka ir tofu arba saldaus pieno sūris.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų