Mitybos specialistė ir knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė sako, kad lietuviai mėgsta skubėti, todėl būtent norėdami kuo greičiau iškepti maistą, padaro lemtingas klaidas.
Štai, jos teigimu, maisto kepimas ant atviros liepsnos, jos nevartymas arba marinavimas aliejuje sukelia pavojų net sveikatai.
Maistą būtina vartyti
Maisto gaminimas ant griliaus arba grotelių turi savus trūkumus ir privalumus. Pasak V.Kurpienės, daug kas priklauso nuo nuo to, kokioje temperatūroje kepamas maistas.
„Lietuviai yra labai nekantrūs, todėl maistą kepa ant atviros liepsnos. Tokiu atveju vos apkepus dešreles, mėsą ar daržoves, ant jų atsiranda tamsiai rudos arba net juodos juostelės. Ir jos, reikia pabrėžti, tikrai nėra gėris – anaiptol, jose yra daug vėžį sukeliančių medžiagų“, - paaiškina pašnekovė.
Jeigu norite išvengti suskrudusio maisto, reikėtų groteles pakelti kiek aukščiau, kad jų apačia neimtų degti. „Kepamą maistą, žinoma, būtina vartyti.
Ant grotelių kepti maistą nėra atsipalaidavimas. Anaiptol, tai yra darbas – maistą reikia vartyti, mat ant ugnies patekę riebalai šnypščia, garuoja, o kartu su dūmasi patenka į maistą“, - pespėja V.Kurpienė.
Vištiena ar kiauliena?
Niekas nesiginčys, kad lietuvių pamėgta mėsa – vištiena arba kiauliena. Pastarąją renkasi tie, kurie nebijo nutukti, o paukštieną valgo norintys išlaikyti dailias kūno linijas. Vis dėlto ne visada ši taisyklė galioja.
„Pradėkime nuo to, kad viskas priklauso nuo to, ką valgote visą savaitę. Reikia įsiklausyti į organizmą ir pagalvoti, ką rinktis.
Vis tik ne visada balta mėsa bus sveikesnė.
Pavyzdžiui, vištienos sparneliai yra daug riebesni už kiaulienos išpjovą. Taigi, reikėtų atidžiau pasirinkti ir negalvoti, kad visais atvejais vištiena yra sveika.
Lygiai taip pat ir su daržovėmis. Pavyzdžiui, baklažanas, prisigėręs aliejaus arba riebalų, gali tapti riebesniu už kiaulienos gabalą.“
Prie mėsos – tinkamos daržovės
Paprašyta patarti, kokią mėsą rinktis, Vaida nedvejoja: „Pati liesiausia kiaulienos mėsa – išpjova. Puikus variantas yra kalakutienos šlaunelės.
Tai minkšta, greitai iškepama mėsa. Galima kepti ir riebesnę kiaulieną, tačiau nereikėtų jos suskrudinti.
Jeigu nusprendėte valgyti riebesnę mėsą, šalia jos rinkitės pomidorus, raugintus agurkus, marinuotus pomidorus. Jei renkatės vištieną, būkite atidūs: sparneliai arba uodegėlė yra labai riebi, o krūtinėlė dažniausiai būna sausa, ją reikia mokėti gerai kepti.“
Įvardijo sveikiausią marinatą
Dauguma lietuvių mėgsta marinuoti mėsą ne tik paprastuose, bet ir egzotiniuose marinatuose. Dažnai renkasi marinatą su vaisiais, padažais.
V.Kurpienė sako, kad kartais nugali sveikas protas ir subtilumas. „Skanu mėsą marinuoti pomidorų tyrėje, tarkuotuose svogūnuose. Jeigu marinate yra druskos, tai marinavimas turėtų būti labai trumpas.
Druska iš mėsos ištraukia vandenį, norisi padažo.
Dažnai grilyje keptą mėsą žmonės gardina kečupu arba padažais. Siūlyčiau riboti ir prisiminti, kad kečupas, pagal savo sudėtį, yra desertas.
Vis tik pomidorus kepti ir valgyti labai siūlau. Pašildyti, termiškai apdoroti, kepti keptuvėje arba ant griliaus, yra pripildyti likopeno, kurį lengvai pasisavina organizmas.“