Siekiant išsiaiškinti, kokie jaučiami organizmo, sveikatos pokyčiai, visiškai atsisakius mėsos, iššūkį sutiko priimti skaitytojas Aivaras. Visą gyvenimą valgęs mėsą, sutiko išbandyti kitokią mitybą: jokios mėsos, vien ekologiški, augaliniai produktai, tik tai – ką galėtume užsiauginti ar susirasti miške patys. Atrodo, labai paprasta ir natūrali mityba, tačiau ar tikrai taip lengva jos laikytis? Be to, kaip toks pasikeitęs valgiaraštis atsiliepė piniginei?
Valgiaraštyje – gamtos produktai
„Stengiausi valgyti produktus, kuriuos galima gauti iš gamtos. Kasdienį valgiaraštį sudarydavo košės, daržovės, sriubos, troškiniai, vaisiai, sėklos, riešutai, uogos, tiek šaldytos, tiek džiovintos, pagardinimui naudodavau natūralius prieskonius. Be to, nieko nesaldinau. Kalbant apskritai, stengiausi vengti neaiškios kilmės produktų, maisto, kurio pilna prekybos centruose iš pakelių, kuriuose galima rasti įvairiausių žmogaus sveikatai nedraugiškų medžiagų.
Per dieną valgydavau 5-6 kartus. Iš jų būdavo du rimti valgymai, o kiti – užkandžiavimai. Dienos eigoje, tarp tų vadinamų sočiųjų valgymų, rinkdavausi riešutus, įvairias sėklas, uogas, vaisius, pavyzdžiui, obuolius ar kokosus. Taigi, valgiau gana dažnai ir įvairiai“, – pasakoja Aivaras.
Energijos perteklius
„Atsisakius mėsos atsirado daugiau energijos. Stebina tai, kad kartais net jaučiuosi kaip hiperaktyvus, ko anksčiau niekada nejusdavau. Užsiimant bet kokia fizine veikla nekyla jokių sunkumų, nebejaučiu nuovargio. Taip pat pradėjau gerti daržovių kokteilius – tai tikri energijos užtaisai. Ištvermė, jėga, bendra fizinė savijauta, tiesiog, ženkliai pagerėjo. Laisvalaikiu lankau dziudo treniruotes ir lyginu save su kitais, kurie valgo mėsą, nesijaučiu nei kiek silpnesnis, o kaip tik atvirkščiai“, – sveikatos pokyčiais dalinasi pašnekovas.
Plonesnė piniginė?
Vyrauja nuomonė, kad atsisakant mėsos taip pat galima nemažai ir sutaupyti. Vis dėlto, pasirodo, kad viskas yra atvirkščiai. Žinoma, jei pirktume neaiškios kilmės masinę produkciją, tikriausiai nepajustume piniginės suplonėjimo, tačiau maitinantis ekologišku, ne masinės gamybos maistu išlaidos net didesnės nei perkant mėsą.
„Taip, bet kokiu atveju maitintis sveikai atsisakant mėsos yra brangiau. Perku ekologiškus ir patikimus produktus, tad vien daržovėms, kurių užtektų bent savaitei, išleidžiu apie 50 eurų. Visgi, būtina pasisotinti ir nebadauti. Ekologiški produktai nemažai kainuoja po vieną, o gaminantis patiekalą jų, žinoma, reikia kelių ir nemažo kiekio, todėl suma tampa nemenka. Vis dėlto, jei tokią mitybą planuotume iš anksto, daugelį produktų galime užsiauginti patys, juos užsišaldyti ir panašiai. Tokiu būdu sutaupytume itin daug. Kai norisi kažko saldaus, bet tuo pačiu ir sveiko, rekomenduoju vieną receptą. Į puodelį įdėkite vieną valgomąjį šaukštą ekologiškos kakavos, maždaug pusę arbatinio šaukštelio medaus ir užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Tai bus tikras karštas šokoladas, kuris ne tik saldus bei skanus, bet ir efektyvus energijos užtaisas, prisotintas antioksidantais ir magniu“, – teigia Aivaras.
Įdomu, kad po šio eksperimento pašnekovas net nežada sugrįžti prie senesnės mitybos. Atsisakius mėsos fizinė savijauta, energijos kiekis, tiesiog, stebina, o tai, kaip žinia, suteikia galimybę džiaugtis kokybišku gyvenimu. Svarbu prisiminti, kad į maistą reikia žvelgti ne kaip į gyvenimo tikslą, o tik kaip į priemonę, kuri padeda palaikyti energiją džiaugiantis gyvenimu.