Kuro kainos, paskolų normos ar metinė infliacija – įprasti, tačiau daugeliui jau pabodę ekonomikos rodikliai, tad ekonomikos ir finansų žurnalas„The Economist“ sugalvojo šį tą įdomesnio.
Ekonomistai nesiliauja diskutuoti, kokią vertę turi keisti ekonomioks rodikliai (tarkime, gana populiarus vyriškų apatinių kainų palyginimas) ir ar jie atspindi realią ekonominę padėtį, tačiau tai – ne kliūtis jau daugiau kaip du dešimtmečius skelbti metinį „Mėsainio indeksą“. Jo esmė – mėsainio „Big Mac“ kainų skirtumai įvairiose šalyse.
Atskaitos tašku tradiciškai laikoma „Big Mac“ mėsainio kaina Jungtinėse Amerikos Valstijose – šios šalies indeksas visada yra „nulis“. Kitų šalių indeksai svyruoja priklausomai nuo to, ar jose šios rūšies mėsainiai brangesni, ar pigesni.
Tenka pripažinti, kad ši informacija, net jei ir nesuteikia išsamių žinių apie pasaulio ekonomiką, tikrai gali būti naudinga keliautojams. Taigi, kurioje šalyje užkąsti galima pigiausiai?
Mėsainio indeksas (nuotr. Economist.com)