• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dzūkijos pagrindinių kelių pakraščiuose prekiaujantys kaimų žmonės pravažiuojantiems keleiviams siūlo ne tik vantų pirtims, šluotų, šaldytų spanguolių, o ir šviežių grybų. Visi kalbinti dzūkai truputį nusiskundžia, kad grybavimo sezonas jiems šiemet prasidėjo vėliau, nes pavasaris buvo kaip reta - šaltas.

REKLAMA
REKLAMA

Na, bet dabar jau galima atsigriebti, nes bobausiai arba briedžiukai, kaip dar juos vadina Dzūkijoje, dygte dygsta. Norinčių jų paskanauti gurmanų - netrūksta.

REKLAMA

Ties Merkine, Valkininkais (Varėnos r.) prekeiviai dažnai juos greitai išparduoda, o norintys jų pirkti, vis dar teiraujasi. Bobausiai dygsta ne tik Varėnos miškuose, gausu jų ir Alytaus rajone. Raitininkų seniūnas Arūnas Laukaitis, kuris gyvena Ryliškių k., „Ūkininko patarėjui" pasakojo, kad ir pats, ir jo kaimynai šiuos grybus renka kiekvieną pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl bobausiai taip gausiai dygsta, nėra joks atsitiktinumas. Jie auga biržėse, o miškai juk dabar labai kertami. Gausiausiai, tiesiog, vos ne plantacijas, jų galima rasti ten, kur medžiai iškirsti prieš dvejus ar trejus metus. A. Laukaitis liūdnai pajuokavo, jog tik tokia nauda iš besaikio miškų kirtimo.

Pakelėse litras pavasarinių grybų kainuoja nuo 4 iki 5 litų. Keli alytiškiai pasakojo, kad patys prisigrybavo, po 3 kibirus prisirinko ir visai neilgai užtruko. Bobausiai yra skanūs grybai, bet su jais reikia elgtis labai atsargiai. Tiesiog jiems pagaminti tenka skirti daugiau laiko ir kantrybės.

Būtina net tris kartus po 15 minučių virti, ir vis kitame vandenyje. Tik tuomet jau galima kepti, troškinti ar į sriubą dėti. Dar dzūkai juos džiovina, bet ir čia pasireiškia šių grybų įnoringumas. Juos reikia džiovinti tamsioje patalpoje, geriausia - palėpėje. Dzūkijoje gyvuoja ir nuo seno liaudiškas receptas. Džiovintus bobausius užpila samane arba spiritu, tokiu užpilu trina sąnarius, deda ant jų kompresus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų