Jos atidaryme dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugiasi, kad dar viena mūsų šalies gydymo nusprendė pati gaminti maistą savo pacientams, užuot šią paslaugą pirkusi iš tiekėjų.
„Kaip rodo praktika, vietoje pagamintas maistas yra visavertiškesnis, sveikesnis ir yra kur kas daugiau galimybių jį patiekti estetiškai. Tai parodė ir mobilios ekspertų komandos vizitai į mūsų šalies gydymo įstaigas. Tad virtuvės atidarymas išties svarbus įvykis ne tik ligoninės bendruomenei, bet ir visam Šiaulių kraštui“, – sako ministras A. Veryga.
Už pokyčius, ministro teigimu, būtina padėkoti ir partneriams – virtuvės šefams bei dietologams, be kurių pagalbos pokyčiai per daugybę metų nusistovėjusių mitybos tradicijų taip ir nebūtų pasiekę.
Pokyčius virtuvėje ir specialiai pacientams pritaikytus dietinius patiekalus pristatė ligoninės Maisto paruošimo skyriaus darbuotojai ir jiems talkinę Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai.
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo lapkričio 1 d. į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse turėtų neberasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų bei kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų. Šių privalomų taisyklių turi būti paisoma visose stacionarinėse gydymo įstaigose.
Pokyčiai inicijuoti, siekiant, kad pacientai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu. Tai iki šiol užtikrino tik dalis gydymo įstaigų, kitoms, kaip parodė mobilios ekspertų komisijos vizitai įvairiuose šalies regionuose, tikrai būta kur pasitempti.