„Saldumynas suprantamas kaip didelį kiekį cukraus, t.y. paprastų angliavandenių, turintis produktas. Paprastieji angliavandeniai, paprastai tariant, yra jau paruošta gliukozė, kurią organizmas įsisavina ypatingai greitai. Problema ta, kad suvalgę saldumyną greitai pajuntame malonumą, tačiau, deja, tai nepalaiko tolygaus cukraus kiekio kraujyje ir po trumpos pertraukos vėl pajuntame alkio jausmą“, – aiškina Eglė Kliukaitė.
Stresas – vienas didžiausių priešų
Įtemptas gyvenimo ritmas – viena iš saldumynų potraukio priežasčių, kadangi tokiu būdu stengiamės save pralinksminti ir pagerinti nuotaiką. Deja, dėl kankinančio streso dažniausiai pamirštame saiką ir šis pasimėgavimas tampa besaikiu saldumynų valgymu.
„Kita saldumynų potraukio priežastis, be abejo – nesubalansuota mityba. Prisiminkite, kiek kartų rinkotės parduotuvėje saldų produktą, manydami, kad būtina juo numalšinti tą nevaldomą saldumo norą, tačiau praėjus vos trumpai pertraukai po smaližiavimo, vėl svajojate apie gardų šokoladuką ar riebiu kremu pertemptą tortą. Taip atsitinka, kada į savo mitybos racioną pamirštama įtraukti reikiamą kiekį sudėtinių angliavandenių, t.y. grūdinės kilmės produktai, daržovės bei vaisiai“, – teigia dietologė.
Be abejo, specialistė sako, jog potraukis saldumynams itin priklauso ir nuo mūsų pačių organizmo. Kalbant apie vaikus, jų medžiagų apykaita labai sparti ir cukraus, gliukozės poreikis yra kur kas ryškesnis bei dažnesnis. Taigi, nuolatinis vaikų noras smaližiauti iš dalies gali būti pateisinamas.
Kita vertus, sportuojančiam žmogui gliukozė taip pat būtina, vadinamasis greitasis cukrus reikalingas palaikyti energiją, kurią sportuojant itin greitai pasiima ir naudoja raumenys.
Pasekmės, atsisakius kovoti
Ilgainiui per didelis gliukozės kiekis organizmui pridaro nemenkos žalos: sutrikdomas mineralų, hormonų balansas bei ima kankinti įvairių maistinių medžiagų trūkumas.
„Cukrus iš kaulų išplauna kalcį, be to, be jokios abejonės, skatina blogojo cholesterolio ir mažina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat didelis gliukozės kiekis sumažina insulino jautrumą, padidina riziką susirgti cukriniu diabetu. Žinoma, tai yra ir gausus kiekis papildomų kalorijų, o jie nėra užsiimama sportu, kita fizine veikla, riebalinis audinys ima sparčiai didėti, o taip atsiranda didelė nutukimo rizika.
Išsigelbėjimas ir alternatyvos
Subalansuota sveika mityba – pirmasis efektyvus būdas kovojant su saldumynų potraukiu.
„Subalansuota mityba kiekvienam turėtų būti sudaroma atsižvelgiant į žmogaus amžių, ūgį, bendrą sveikatą. Pagal šiuos kriterijus yra atitaikomas ir reikalingas kiekis maistinių medžiagų: sudėtinių angliavandenių, baltymų, riebalų. Sveikas suaugęs žmogus cukraus per dieną gali suvartoti 6 arbatinius šaukštelius, o vaikai – 3. Svarbu nepamiršti, kad visi kasdieniai produktai savo sudėtyje taip pat turi nemažai cukraus, todėl į maistą, kurį valgote, taip pat verta atkreipti dėmesį.
Aš nuolat kartoju, kad jei visus saldumynus sugebėtume valgyti saikingai, tai visiškai nekenktų. Visgi, dažniausiai lazda perlenkiama.
Kuo sveikesniu galima pakeisti saldumynus? Tam puikiai tinka vaisiai. Nors šie ir turi nemažai cukraus, jose taip pat yra ir skaidulinių bei kitų naudingų medžiagų. Be to, vietoj saldumynų tinka uogos, džiovinti vaisiai, įvairūs riešutų mišiniai. Kartais galime pasimėgauti ir medaus šaukšteliu arba juodojo šokolado gabalėliu“, – pataria Eglė Kliukaitė.