Blizgesį praradę plaukai, pablyškusi veido oda ir suskilinėję nagai atspindi daugybę biocheminių sutrikimų organizme. Kad džiaugtumėtės gražiais plaukais, sveika oda ir nagais, būtina sveikai maitintis ir su maistu gauti kaip įmanoma daugiau maistingųjų medžiagų, vitaminų bei mineralų.
Žmogaus išorė – puikus pastarųjų šešių mėnesių organizmo sveikatos indikatorius, tad reikėtų susirūpinti, jeigu:
Jūsų plaukai...
Jūsų oda...išblyškusi, išberta, sausa ar riebi, yra dėmių
Jūsų nagai...sausi, trapūs, skilinėja plaukų galiukai,
Jūsų plaukai...nuolat riebaluojasi, slenka, turite pleiskanų.
Paminėta plaukų, odos ir nagų būklė gali būti šių organizmo sutrikimų ir negalavimų pranašas:
* sutrikusi skrandžio rūgšties gamyba,
* vidurių užkietėjimas,
* cheminių medžiagų ir tiesioginių saulės spindulių nesisaugojimas,
* Candida bakterijų veisimasis,
* paveldimumas,
* silpna imuninė sistema,
* dehidracija,
* paauglystė,
* prasta mityba,
* menopauzė (moterims),
* testosterono pusiausvyros sutrikimas (vyrams),
* per didelis fizinis krūvis.
Mitybos rekomendacijos
Maistas, kurio reikėtų vengti arba visai atsisakyti:
Angliavandeniai. Venkite konditerijos ir cukraus gaminių, jie skatina Candida bakterijos veisimąsi organizme.
Riebalai. Venkite visų sočiųjų riebalų šaltinių, tarp jų ir raudonos mėsos, keptų gaminių ir nefermentuotų pieno produktų.
Baltymai. Sumažinkite suvartojamą raudonos mėsos, nefermentuotų pieno produktų kiekį ir visų apdirbtų produktų, kuriuose yra sočiųjų riebalų.
Skysčiai. Venkite alkoholio, tonizuojančių gėrimų, pavyzdžiui, kavos, arbatos bei daug cukraus ir saldiklių gausių gėrimų.
Rekomenduojamas maistas:
Angliavandeniai: rudieji ryžiai, rugiai, avižos, miežiai, grikiai, švieži vaisiai ir daržovės.
Riebalai: riešutai, moliūgų sėklos, saulėgrąžos, sezamų sėklos, skumbrė, lašiša, tunas, silkė, sardinės.
Baltymai: vištiena, kalakutiena, žuvis, avižos, lęšiai, neriebūs pieno produktai.
Skysčiai: per dieną išgerkite du litrus vandens, mėgaukitės natūralių vaisių ar daržovių sultimis, vaistažolių arbatomis.
Gyvenimo būdo keitimas
Įtampos mažinimas. Skirkite daugiau laiko atsipalaiduoti. Pradėkite lankyti jogos ar taisyklingo kvėpavimo užsiėmimus.
Fizinis aktyvumas. Saikingas ir reguliarus fizinis krūvis padeda geriau cirkuliuoti kraujui po organizmą.
Toksinai. Per odą į organizmą patenka daugybė toksinų ir nuodingųjų medžiagų. Stenkitės kaip įmanoma rečiau būti užterštoje aplinkoje, prirūkytose patalpose, valgykite ekologišką ir organinį maistą.
Rekomenduotinas maistas plaukams, odai ir nagams maitinti:
Vitamino A ir beta karoteno šaltiniai: kepenys, sviestas, sūris, kiaušiniai, morkos, džiovinti abrikosai, grikiai, tamsiai žalios spalvos daržovės.
B grupės vitamino šaltiniai: kiaušiniai, naminių paukščių mėsa, moliūgų sėklos, portveino sirupas, kviečių daigai, mielės.
B6 vitamino šaltiniai: avokadai, bananai, morkos, rudieji ryžiai, tunas, krevetės, lašiša.
Vitamino H šaltiniai: kiaušinio tryniai, kepenys, rudieji ryžiai, grūdai, pupos.
Vitamino E šaltiniai: kviečių daigų aliejus, riešutai ir sėklos, žuvis, kiaušiniai, avokadai, žalios daržovės.
Kalcio šaltiniai: pieno produktai, kiaušiniai, riešutai ir sėklos, tamsiai žalios spalvos daržovės.
Seleno šaltiniai: organinė mėsa, žuvis, raumenų mėsa, visi grūdai, pieno produktai, vaisiai, svogūnai, česnakai, riešutai ir sėklos.
Cinko šaltiniai: austrės, kepenys, mielės, kiaušiniai, grūdai, moliūgų sėklos, grybai.
Antioksidantų šaltiniai: raudoni, oranžiniai ir geltoni vaisiai bei daržovės, raudonos uogos, mėlynės, juodieji serbentai, raudonosios vynuogės, avokadai.
Sieros amino rūgščių šaltiniai: pupos, kiaušiniai, žuvis, česnakai, lęšiai, svogūnai, jogurtas.
Būtinų organizmui riebiųjų rūgščių šaltiniai: riebi žuvis, riešutai, šalto spaudimo augaliniai aliejai.
Parengė R. Čepulinskaitė