Dideli kasdieną išgeriamos koka kolos kiekiai sąlygoja raumenų problemas, širdies ritmo sutrikimus ir netgi paralyžių, įspėja ekspertai.
Kiti galimi pavojai: kariesas, diabetas ir kaulų suminkštėjimas, hipokalemija, kurią sukelia kalio sumažėjimas organizme, ir dėl to atsirandančios raumenų problemos, širdies ritmo sutrikimai, kurie tam tikrais atvejais gali būti lemtingi, rašo „Daily Mail“.
„Besaikis bet kurios rūšies kolos vartojimas sukelia daugybę sveikatos problemų, pasireiškia nuovargis, produktyvumo sumažėjimas, raumenų silpnumo simptomas, kuris gali baigtis net paralyžiumi“, - teigia Graikijos Ioannino universiteto mokslininkas Moses Elisafas.
Šis mokslininkas atliko tyrimą, kurio metu nagrinėjo pacientų, išgeriančių po du litrus kolos kasdien, atvejus.
Vienas iš tų atvejų, kai į ligoninę buvo atvežta 21 metų nėščia moteris, besiskundžianti nuovargiu, apetito praradimu ir pasikartojančiais vėmimo priepuoliais.
Šešerius metus pacientė kasdieną išgerdavo daugiau nei tris litrus kolos. Ją kamavo hipokalemija ir širdies permušimai. Nustojus gerti kolą ir pavartojus kalio papildus jos sveikata visiškai atsistatė.
Kitais atvejais žmonės išgerdavo 2-7 litrus kolos per dieną ir turėjo problemų su raumenimis - nuo lengvo silpnumo iki paralyžiaus. Be to, saldūs gazuoti gėrimai sąlygoja nutukimą, antro tipo diabetą, kariesą ir metabolinį sindromą.
Pagrindinės kolos sudedamosios dalys yra gliukozė, fruktozė ir kofeinas.
Viena teorija teigia, kad dėl koloje esančio cukraus inkstai iš organizmo pašalina daugiau kalio. Pagal kitą teoriją, koloje esantis kofeinas trukdo ląstelėms įsisavinti šį mineralą.
Nustatyta, kad 2007 metais pasaulyje buvo suvartota 552 milijardai litrų saldžių gazuotų gėrimų. Taigi kiekvienam žmogui teko 82,5 litro. Prognozuojama, kad 2012 metais šis skaičius išaugs iki 95 litrų vienam žmogui.
Mokslininkai tyrinėjo tik didelio išgeriamos kolos kiekio poveikį sveikatai. Jų teigimu, saikingas šių gėrimų vartojimas nėra pavojingas. Be to, anot dietologų, ant kiekvieno gėrimo pakuotės yra nurodyta jo mitybinė vertė, todėl žmonės gali atsirinkti jiems tinkamus produktus.