Dabar Agneta puikiai žino, kaip kovoti su mažąjį Jokūbą kankinančiu atopiniu dermatitu ir gali patarti mamoms, kurių vaikai taip pat kenčia nuo šios ligos.
Agneta ir Linas Kleizos apie sūnaus Jokūbo ligą sužinojo, kai jam tebuvo vos keturi mėnesiai. „Jam atsirado sausos dėmelės ant rankų ir kojų, ypač, lenkiamų vietų ir pradėjo plisti po visą kūną. Tuomet mano pažįstama gydytoja dermatologė konstatavo, jog tai – atopinis dermatitas“, - atvirą interviu pradėjo A. Kleizienė.
- Kaip reagavote į tokią diagnozę?
- Iš pradžių pagalvojome, kaip taip gali būti? Juk vaikas sveikas, valgo mamos pieną, todėl tokia žinia visiškai šokiravo, kai iš niekur nieko atsirado dermatitas. Jam viskas prasidėjo dar iki maisto įvedimo, todėl atlikome įvairiausius kraujo tyrimus, alerginius testus, tačiau jie kažkokios konkrečios alergijos neparodė, bet visuomet elementarus kraujo tyrimas rodydavo kokią nors alerginę reakciją. Mažiems vaikams tai itin sunku nustatyti.
- Kaip viskas pasikeitė pradėjus Jokūbui valgyti maistą?
- Prasidėjo toks bangavimas – tai geriau, tai blogiau ir taip tęsėsi iki tol, kol gydytoja išėmė iš dietos kviečius ir maisto produktus. Aišku, vėliau alergija pasireiškė ir valgant kitokius produktus, pavyzdžiui, ir dabar – suvalgė omletą su pomidorais ir kitą dieną atsiranda dėmelės ant pilvo ir sunku suprasti, kuris produktas tai iššaukė. Jis kasosi, jam viską niežti. Būna, kad ir mieste pamatau vaikus, turinčius tokią pačią problemą, pavyzdžiui tuos, ant kurių veidų yra atsiradusios raudonos dėmės.
Akivaizdu, jog tai yra alergija karvės baltymui ir atsiranda nuo įvairiausių jogurtukų, pienuko ar varškytės. Aišku, tu niekada nežinai, į ką gali sureaguoti ir kaip tai įvyks. Kartais būna labai staigių reakcijų, pavyzdžiui, jeigu Jokūbas suvalgo burokėlių, iš karto užsidega jo žandai, įvyksta žaibinė reakcija, o kartais gali pasireikšti ir po kelių dienų.
- Kokie buvo geriausi gydymo sprendimai?
- Dažniausiai atopikai turi jautrų žarnyną, dėl maisto kyla alergija, todėl reikėjo ieškoti sprendimų, kurie liečia būtent tai. Atradome probiotikus, kurių tyrimai buvo atlikti Velse su autistais ir paaiškėjo, jog nuo jų pagerėja žarnyno veikla. Jokūbas visada gauna probiotikų ir vitamino D, nes čia iš saulės tiek neišgausi.
- Ar Lietuvoje lengva rasti tų gydymo priemonių?
- Gerus probiotikus man lengva rasti, nes aš juos turiu, o anksčiau veždavausi iš Londono. Dabar ir kiti pas mus gali įsigyti „Baby BioFlora“ probiotikus, kurie yra skirti būtent mažiems vaikams. Jokūbo liga ir buvo vienas iš motyvų pradėti savo verslą, atidaryti jaunystės, grožio ir sveikatos namus „Molecule“.
Nusprendžiau atvežti gerų probiotikų į Lietuvą, nes yra ir daugiau šeimų, kurias kamuoja tokia problema, o tuo pačiu padėti ir kitiems, sveikatą puoselėjantiems bei kokybiškų papildų pageidaujantiems žmonėms. „Molecule“ galima rasti įvairiausių grožio, jaunystės ir sveikatos puoselėjimo priemonių, skirtų odos priežiūrai, potrauminiam gydymui, kovai su prostata ir daugelį kitų produktų.
- Ar Jokūbas supranta, kad daug ko negali valgyti? - Ne, jam dabar yra metai ir dešimt mėnesių, jis nesupranta, kodėl mes negalime jam duoti valgyti to, ko jis nori, jam skauda širdį, jis gailiai prašo to maisto, o kai negauna – pergyvena, patiria stresą, pradeda verkti.
Jis nesupranta, kodėl mes turime slėpti tam tikrus produktus. Bet jeigu kažkas valgo picą, pavyzdžiui, atėję svečiai, tai vis tiek turime duoti kažkiek paragauti, nes kitaip verkia, nervinasi. Taip atsiranda labai ribotas maisto pasiūlymas.
- Ar jūs su Linu taip pat pakeitėte savo mitybos įpročius?
- Kai kepu blynus, naudoju miltus be gliuteno, kokosų pieną, taip ir patys šeimoje įsitraukėme kitokius produktus, nes kitaip būtų neįmanoma... Nes jis pamato ir nori. Dabar lyg ir pomidorams pasireiškė alergija, tai jau tenka slėpti. Dar yra daug neišbandytų produktų ir nežinai, kada gali išlįsti alergija jiems.
Pagrindinės priežastys – maistas ir nepakankamas D vitamino kiekis, todėl Jokūbo dietą sudaro šviežia mėsa, daug daržovių, probiotikai, žolelių arbatos ar vanduo. Turime nuolat puoselėti žarnyną.
- Ką rekomenduotumėte mamoms, kurios susiduria su ta pačia problemoma?
- Apskritai, siūlyčiau susimąstyti apie karvės baltymus, nes veršelis skiriasi nuo vaiko. Taip pat toks pienas ir tie produktai, kurie yra parduotuvėje, yra stipriai pakeisti ir pasaldinti, todėl vaikui sunku tai suvirškinti. Kitas dalykas – reikia vesti dienoraštį, ką valgė, kada atsiranda kažkokia reakcija, atkreipti į tai dėmesį, jei kažkas atsirado, neleisti tam įsisenėti ir būtinai tepti kažkokiais emolientais ir prausti vaiką. Žandukus galima kokoso aliejum ekologišku patepti, yra visokių būdų, svarbu, kad ta oda būtų pamaitinta.
Svarbiausi dalykai – maudymas ir griežta dieta. Labai sunku nenuolaidžiauti, ne visada pavyksta, bet reikia pamiršti visokius saldžius sūrelius, jogurtukus ir kviečius – makoronus, duonytes bei sausainius, kurių apskritai vaikams nereikia, jie neturi jokio maistingumo.
Svarbu ugdyti mitybos įpročius. Jokūbas valgo brokolius, kalafiorus, daug vaisių, jis prie to visada yra pratinamas, todėl ateityje, jam didelio šoko neturėtų būti, kodėl jis maitinasi būtent taip.