Gaminti sušius nėra taip sudėtinga, jei kruopščiai vadovausiesi instrukcijomis ir naudosi kokybiškus ingridientus. Philladelphia sušis – vienas populiariausių, vadinamas išvirkščiuoju (nes dumblis yra ne sušio išorėje) ir buvo išrasta devynioliktame amžiuje genialaus Filadelfijos kulinaro.
Pasiruošk (dviem porcijoms):
- 150g suši ryžių;
- 100g šaltai rūkytos pjaustytos lašišos;
- 1 lietuvišką agurką;
- 100g „Philadelphia“ sūrio;
- 20ml ryžių acto su prieskoniais;
- 2 dumblių lapus;
- 30g marinuoto imbiero;
- 20g sojos padažo;
- 10g Wasabi krienų.
Prieskonių įsigysi specializuotose prieskonių parduotuvėse. Stenkis rinktis produktus be vengtinų konservantų.
Gamink (recepto numeriai atitinka ingredientų numerius; užtruksi ne ilgiau nei valandą):
- Ryžius perplauk, tada supilk į puodą ir užpilk 300g vandens, užvirk vandenį, sumažink ugnį ir virk 20min. Tada uždenk dangtį ir leisk pastovėti dar 5min.
- Kol ryžiai verda, pasiruošk kitus ingredientus. Juostelėmis supjaustyk lašišą.
- Plonomis juostelėmis supjaustyk agurką.
- Juostelėmis supjaustyk sūrį.
- Kai ryžiai išvirs, supilk actą ant ryžių ir gerai išmaišyk. Palauk, kol ryžiai atauš.Gali paspartinti procesą, trumpam įdėdamas ryžius į šaldytuvą.
- Bambukinį kilimėlį užtiesk polietilenine plėvele. Dumblį perpjauk per pusę. Dėk dumblį ant plėvelės. Ant dumblio plonu sluoksniu paskleisk ryžius: pro ryžius turi matytis šiek tiek dumblio, taip pat ties ilgesniąja dumblio kraštine palik kelių centimetrų juostą neuždengtą. Dumblį apversk taip, kad ryžiai būtų dumblio apačioje, o neuždengtas dumblio kraštas arčiau tavęs. Dumblio centre paskleisk lašišą, agurką ir sūrį. Su bambukiniu kilimėlių vyniok sušį, šiek tiek spausdamas žemyn, kad susiformuotų graži suši juostelė. Nesijaudink, jei nesigaus tobulai.
- Prie sušio patiek marinuoto imbiero. Jis naudojamas skonio receptoriams atgaivinti.
- Taip pat patiek sojos padažo.
- Į sojos padažą gali įsimaišyti wasabi krienų.
O ar žinai, kaip tikri japonai valgo sušį? Jie naudojasi rankomis arba lazdelėmis, mirko gabalėlį sojos padaže, kuriame įmaišyti „wasabi“ krienai, o marinuotu imbieru atgaivina skonio receptorius.