Pirmosios žinios apie cinamonų gydomąją galią aptiktos kinų imperatorių (III a. prieš Kristų) knygose apie augalus.
„Cinamonas“ graikiškai reiškia „nepriekaištingas prieskonis“. Tai džiovinta amžinai žaliuojančių laurinių šeimos medžių maloniai kvepianti žievelė. Šie prieskoniai kilę iš Azijos, maistui vartojami jau 5 tūkstantmečius. Kadaise cinamonus, gvazdikėlius ir kitus prieskonius svėrė juvelyrinėmis svarstyklėmis kaip auksą.
Mažina kraujo krešėjimą
Cinamonai buvo ypač vertinami, siūlomi vartoti gimdymo skausmams mažinti, gimdos kraujavimui stabdyti, širdžiai stiprinti. Šiuos augalus, kaip ir mirą, alavijus siūlė vartoti lytinei potencijai stiprinti. Cinamonai su kitais kvapiaisiais augalais naudoti balzamuojant mirusiuosius, cinamonų ir kmynų aptikta Egipto piramidėse ant mumijų. Kinų ir japonų medicinoje cinamonų nuoviras naudotas kraujo krešėjimui stabdyti. Jie, kaip ir kiti prieskoniai, turi tonizuojančių, apetitą žadinančių, virškinimą gerinančių ir šlapimo išsiskyrimą skatinančių savybių. Prieskonis mažina dujų kaupimąsi, skrandžio ir žarnyno skausmus, stabdo vidinį kraujavimą, naikina bakterijas ir mikrobus. Padeda ir nuo viduriavimo, ypač kai yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
Padeda sergant diabetu
JAV ir Kalifornijos mokslininkai, ištyrę įprastų maisto produktų (amerikiečių mėgstamo obuolių pyrago su cinamonu) poveikį, nustatė, kad cinamonai gali būti naudojami cukrinio diabeto profilaktikai ir gydymui. Šiuose prieskoniuose labai daug antioksidantų. Gerai žinoma, kad pastaroji medžiaga stabdo aterosklerozės atsiradimą, neutralizuoja daugelį toksinų. Cinamonuose gausu medžiagų, mažinančių gliukozės kiekį kraujyje ir gliukozės panaudojimą energijos gamybai. Taip pat pastebėta, kad ši medžiaga sustiprina insulino poveikį, taigi palengvina kasos darbą, jai reikia išskirti mažiau insulino. Tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad cinamonus galima vartoti kaip pagalbinę priemonę sergant cukriniu diabetu. Ypač teigiamą poveikį turi cinamonų ekstraktas.
Cinamonų poveikį stiprina medus
Cinamonų poveikis didesnis, kai jie naudojami su medumi. Šie prieskoniai su medumi mažina cholesterolio kiekį kraujyje, dezinfekuoja burnos ertmę, gydo veido odos uždegimus, valo odą, ją gerai maitina. Cinamonais ir medumi paskaninta arbata gerina savijautą, nuotaiką, tinka turintiems antsvorio.
Mėta Juškaitė