Sveikatingumo specialistė, asmeninė trenerė Aistė Trukšinienė skaitytojams pasakoja apie bulvių teikiamą žalą bei naudą ir atskleidžia, ar šiomis daržovėmis galima mėgautis siekiantiems numesti svorio.
„Bulvė yra išties vertinga daržovė, turinti savyje įvairiausių vitaminų bei maistinių medžiagų. Vis dėlto, naudingiausia šios daržovės atmaina – saldžioji bulvė, kitaip vadinama – batatas, turinti savyje sukaupusi be galo didelį kiekį maistingų komponentų, A, C,B6, B5 vitaminų, kalio, mangano, geležies, kalcio, magnio, fosforo, cinko, tiamino, vitamino E, B2 bei folio rūgšties“, – kalba pašnekovė.
Apsaugo net nuo vėžio
Lyginant su parasta bulve, saldžioji bulvė turi didesnį kiekį maistinių medžiagų ir yra mažesnio kaloringumo, kas ypatingai svarbu kontroliuojantiems svorį. Taip pat specialistės teigimu, saldžiosios bulvės odelėse gausu maistinių skaidulų, kurios valo žarnyną bei gerina virškinimo procesus. Būtent dėl to šią daržovę rekomenduojama valgyti nenuluptą.
„Svarbu tai, jog saldžiosios bulvės pasižymi antioksidantiniu poveikiu, reguliuoja cukraus kiekį organizme, stiprina imunitetą, gerina regėjimą, saugo nuo širdies ligų, diabeto, turi priešuždegiminį poveikį ir net padeda apsisaugoti nuo kai kurių vėžio formų. Kalbant apie grožio sritį, valgant šią daržovę mažinamas plaukų slinkimas, kadangi bulvės sudėtyje esantis karotinas ir A vitaminas stiprina plaukus bei skatina jų augimą“, – sako Aistė Trukšinienė.
Bulvės padeda lieknėti?
Pasak pašnekovės, saldžiąją bulvę į savo mitybos racioną rekomenduojama įtraukti tiek norintiems sulieknėti, tiek siekiantiems gyventi pagal sveikos mitybos įpročius. Kadangi ši daržovė priklauso angliavandenių grupei, ją vertėtų valgyti pirmoje dienos pusėje, tačiau nedidelis kiekis tikrai nepakenks ir vakarienės valgiui.
„Be to, saldžios bulvės puikus energijos šaltinis, todėl jas rinktis pietums, kaip garnyrą, labai rekomenduotina. Vis dėlto, nors jos pasižymi išskirtine nauda, saiko reikėtų neužmiršti. Dėl didelio šių daržovių maistingumo, patartina apsiriboti tik puse nedidelės bulvės. Svarbu akcentuoti, kad dažnai vartojant saldžiąją bulvę įmanomas kalio perdozavimas, o tai ypač aktualu tiems, kurie turi inkstų sutrikimų, kada nesugebama pašalinti kalio pertekliaus.
Sveikiausia bulves gaminti be papildomų riebalų ir nekepti keptuvėje, o virti, troškinti ar kepti orkaitėje. Kadangi ši daržovė pasižymi gardžiu salstelėjusiu skoniu, gamybos procese net nereikia naudoti prieskonių, tačiau jei norisi, rekomenduočiau naudoti šviežias arba džiovintas prieskonines žoleles. Tam puikiai tinka rozmarinas, čiobrelis bei šviežiai maltai pipirai“, – pataria sveikatingumo specialistė.