Bijūnai yra nuostabaus grožio gėlės ir vienos iš nedaugelio, kurių pumpurai atrodo beveik taip pat gražiai, kaip ir žiedais. Tačiau jei bijūnus pirkote ypatingam renginiui, norėsite, kad jie žydėtų.
Gėlių ekspertas Fredis iš mažmeninės prekybos parduotuvės „Freddie‘s Flowers“ teigia, kad yra ne tik būdų, kaip ilgiau išlaikyti šviežiai skintas gėles, bet ir kaip paspartinti pražydėjimo procesą.
Naujausiame „YouTube“ vaizdo įraše apie bijūnus Fredis pataria, kaip kuo ilgiau išlaikyti nuostabių gėlių puokštę bei pasakoja, kaip pražydinti pumpurus, rašo express.co.uk.
Jis rekomenduoja atsargiai pašalinti lapus ar šakeles žemiau vazos kaklelio, kad vaza neatrodytų perpildyta.
Bijūnai pražys greičiau
Tada jis papasakojo, kaip paskatinti bijūnų pumpurus prasiskleisti. „Galite švelniai panardinti bijūno galvutę į šiltą vandenį, kad pašalintumėte lipnias sultis“, – patarė jis.
Bijūno žiedą taip pat galima stuktelėti į kietą paviršių, kad atsilaisvintų žiedlapiai – jis tai darė maždaug penkias sekundes.
Net jei pumpurai maži, vos stalo teniso kamuoliuko dydžio, taikant šį metodą jie gražiai išsiskleis per tris ar keturias dienas.
„Interflora“ gėlių ekspertai taip pat rekomenduoja naudoti šiltą vandenį pražydėjimo procesui pagreitinti.
„Tai padės išskleisti žiedus, – sakė jie. – Stiebus pamerkite į vazą su drungnu vandeniu, kuriame yra gėlių trąšų. Šiltas vanduo taip pat padės pagreitinti procesą, tačiau įsitikinkite, kad vanduo nėra per šiltas, nes karštas veiks priešingai.“
Kad bijūnų pumpurai prasiskleistų greičiau, rekomenduojama juos uždengti dideliu plastikiniu maišeliu – jis užsandarins etileno dujas ir paskatins juos pražysti.
Taip pat galima padėti pumpurus kuo arčiau prinokusių bananų – taip jie gaus daugiau etileno dujų.
Patarė, ką pilti į vazą, kad bijūnai ilgiau žydėtų
Kai bijūnai pražysta, „Haute Florist“ prekės ženklo vadovė Maryam Ghani rekomenduoja naudoti degtinę ir cukrų, kad žiedai ilgiau išliktų švieži.
„Bijūnai pasižymi trumpalaikiu žydėjimu, tačiau, šiek tiek pasirūpinus, jais galima džiaugtis kur kas ilgiau, – aiškino ji. – Viena iš gėlių priežiūros paslapčių – į vazos vandenį įpilti degtinės ir cukraus.“
Pasak M. Ghani, degtinė veikia kaip konservantas. „Maždaug arbatinis šaukštelis degtinės stabdo bakterijų augimą, kurios yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl gėlės per anksti nuvysta, – toliau pasakojo ji. – Bakterijos gali užkimšti stiebus ir trukdyti gėlėms tinkamai sugerti vandenį.“
Cukrus, pasak M. Ghani, yra gėlių maistas. „Vos vienas arbatinis šaukštelis cukraus vazos vandenyje suteikia gėlėms energijos gyvybingumui palaikyti, – pažymėjo ji. – Tai tarsi nedidelis paskatas gėlėms.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!