Kiaulpienė – įkyri piktžolė darže, bet liaudies medicinos žinovai ją vadina „gyvybės šaknimi“. Visas augalas turi gydomųjų savybių, bet daugiausia – šaknys. Jose yra karčiųjų medžiagų, inulino, raugų, organinių rūgščių, vitaminų C ir B. Taigi kol žemės nesukaustė gruodas, nepatingėkime pasikasti dvimečių ar trimečių kiaulpienių šaknų.
Kiaulpienių šaknų poveikis:
Gerina apetitą, skatina visų virškinimo organų darbą: pagreitina tulžies išsiskyrimą, gerina kepenų, inkstų, skrandžio veiklą, todėl ypač tinka turintiems antsvorio.
Gerina sąnarių ir kaulų jungiamojo audinio būklę, todėl padeda esant sąnarių uždegimams.
Šalina iš organizmo blogąjį cholesterolį, todėl tinka vartoti aterosklerozės profilaktikai, gerina atmintį.
Padeda sergant cukriniu diabetu, nes turi inulino.
Valo kraują, gerina medžiagų apykaitą, tinka vartoti, kai odą beria spuogais, dažnai užkietėja viduriai, kankina pilvo skausmai. Iškastas šaknis reikia gerai nuplauti kambario temperatūros (nekarštame) vandenyje, nutrinti kietu šepetėliu ir apdžiovinti.
Galima džiovinti nesmulkintas nekarštoje orkaitėje ar džiovykloje 60 laipsnių temperatūroje arba tiesiog ant įkaitusio radiatoriaus. Galima supjaustyti „tabletėmis“ arba sumalti mėsmale ir džiovinti jau susmulkintas.
Kiaulpienių šaknų nuoviras.
2 valg. šaukštus išdžiovintų smulkintų šaknų užpilti puse litro verdančio vandens ir virti ant lėtos ugnies 15 min. Po 40 min. nukošti ir gerti po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
Kiaulpienių šaknų užpilas
Kai kurie žolininkai pataria džiovintas šaknis iš vakaro užmerkti šaltame vandenyje, rytą tą vandenį išgerti, o suminkštėjusias šaknis suvalgyti. Kad nesijaustų kartumo, galima jas sumaišyti su medumi.
Galima susmulkintas šaknis užpilti verdančiu vandeniu termose ir, palaikius keletą valandų, gerti prieš valgį.
Kiaulpienių šaknų milteliai
Džiovintas šaknis galima sumalti kavamale. Miltelius laikyti sandariame stiklo inde. Kasdien 3 kartus per dieną suvalgyti pusę arbatinio šaukštelio miltelių, sumaišius juos su medumi.
Kiaulpienių šaknų kava
Profilaktikai vertėtų gerti kiaulpienių kavą. Ji gaminama panašiai kaip gilių kava: džiovintas smulkintas šaknis paskrudinti orkaitėje, kol įgaus šviesiai rudą spalvą. Gardu užbalinta pienu ar grietinėle, pasaldinta medumi.
Jei turėsite kantrybės ilgai vartoti šias „gyvybės šaknis“ – net ir būdami sveiki atitolinsite senatvę, nesirgsite ateroskleroze, sustiprės organizmo imunitetas, nesirgsite virškinamojo trakto ligomis.