• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrų menininkas pristato meną su kulinarijos prieskoniais

„Mangez le Monde”  išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „Valgykite pasaulį“. Taip savo unikalų projektą, vienijantį įvairius menus ir kulinariją, pavadino po pasaulį keliaujantis austrų menininkas Raineris Prohaska. „Mangez le Monde Vilnius Special“ – tai eksperimentinis projektas, kuris pristatomas Vilniuje, Menų spaustuvėje balandžio 6-20 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo metu vyksta atviros kulinarijos dirbtuvės-performansai, o iš maisto likučių bei naudojamos įrangos ir prietaisų kuriamos meninės instaliacijos. Pasak kūrėjo, „Mangez le Monde”  – tai terminas, apibrėžiantis įvairių menų ir maisto gaminimo sąveiką.

REKLAMA

Interaktyvios kulinarinės dirbtuvės vyks erdvėje, kuri maisto gaminimo proceso metu bus transformuojama, iš virtuvės virs parodų sale ir atvirkščiai. Apsilankyti dirbtuvėse galės ne tik besidomintys netradiciniais šiuolaikiniais menais, bet ir tiesiog norintys dalyvauti kulinariniuose bandymuose. Kiekvieną vakarą bus gaminami patiekalai – tuo užsiims pats menininkas ir jo studijoje besilankantys svečiai, o įvairūs kulinarijos ingredientai, pakuotės, atliekos ir šiukšlės virs įdomiomis instaliacijomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mangez le Monde Vilnius Special“ – tarptautinio projekto dalis. Vystydamas meno ir kulinarijos sintezės koncepciją, Raineris Prohaska panašius projektus vykdė ir kitose šalyse: Austrijoje (Vienoje) bei JAV (Los Andžele). Paklaustas, kodėl šiam projektui pasirinko būtent Vilnių, austras atsako, kad jį domina Baltijos šalys ir jų maisto kultūra, taip pat tai galimybė susipažinti su Lietuvos gyventojais, meno įstaigomis ir kolekcininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į meno ir kulinarijos sąsajas Raineris Prohaska gilinasi nuo 2001 m. Idėja sukurti tarptautinį tęstinį projektą gimė 2009 m., kai menininkas studijavo Los Andžele ir pradėjo projektą „Restaurant Transformable“, kuris buvo labai sėkmingas ir davė impulsą „Mangez le Monde”  projektui. Performansų metu maisto gaminimo procesas suskaidomas į smulkius etapus, kurių kiekvieną gali stebėti lankytojai, o norintys – ir dalyvauti. Dirbtuvių metu įrašomi vaizdai ir garsai, kurie pertransliuojami toje pačioje erdvėje po tam tikro laiko. Prieš maisto gaminimo dirbtuves ir po jų menininkas vysto receptų ir performansų temas piešiniuose ir skulptūrose.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų