• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrės – kraują kaitinantis užkandis

Sakoma, kad Kazanova pusryčiams valgydavo apie penkiasdešimt austrių – todėl ir buvo pajėgus. Kaip teisingai išsirinkti ir valgyti šį dievų maistu, afrodiziaku ir prabangiu gurmanišku patiekalu vadinamą maistą?

Sakoma, kad Kazanova pusryčiams valgydavo apie penkiasdešimt austrių – todėl ir buvo pajėgus. Kaip teisingai išsirinkti ir valgyti šį dievų maistu, afrodiziaku ir prabangiu gurmanišku patiekalu vadinamą maistą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais sakoma, kad lietuviai negali mėgti austrių, nes tokia mitybos patirtis neužkoduota jų genuose. Tai ne visai tiesa – istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad Lietuvos didikai austrių įsiveždavo viduramžiais. Nuo to laiko praėjo daugiau nei penki šimtai metų, o austrės vėl grįžo į Lietuvą.

REKLAMA

Standartinė porcija – šešios austrės, nors daug kas su malonumu sudoroja ir daugiau. Tačiau virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sako, kad jų visada patiekiamas porinis skaičius – galbūt prisimenant vis tą patį afrodiziako poveiki.

Kada austrės geriausios? Štai taisyklė, kuri tinka tiek prancūzų, tiek anglų kalboms – kai mėnesio pavadinime nėra „r“ raidės, tada valgyti natūraliai išaugusių austrių nepatariama. Pavyzdžiui, May (gegužę), June (birželį), July (liepą), August (rugpjūtį). Šylant orams prasideda austrių dauginimosi sezonas, per kurį susiformuoja riebalinis sluoksnis – dėl to nukenčia austrių skonio savybės.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šiandien prisiekusiems austrių mylėtojams sukurtos keturis sezonus valgomos austrės. Teigiama, kad skoniu jos nenusileidžia įprastoms, bet vis dėlto gamtos surėdyti dalykai dažnai yra geresni – tačiau gal tris kartus brangesni. Išaugintų austrių šiandien yra apie 90 pro-centų, laukinių – labai mažai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Austrių būna įvairių dydžių, formų ir skonių – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų. Skirtinga ir tekstūra – vienos gali būti kietos, kitos – skystokos. Kainai įtakos turi pirmiausia rūšis, o tik po to – dydis. Austrės gali būti devynių dydžių. Kuo smulkesnė – tuo pigesnė.

REKLAMA

Žinoma, geriausia valgyti šviežias, gyvas, bet, pavyzdžiui, prancūzai turi šimtus receptų, pagal kuriuos austrės ir kepamos, verdamos ar troškinamos. Tačiau dažniausiai jos valgomos labai paprastai – atidaromos, apipilamos žaliųjų citrinų sultimis – ir viskas. Prancūzai labai mėgsta jas pagardinti  raudonu actu užpiltais svogū-nėliais.

Austres geriausia užgerti baltuoju sausu, neįpareigojančio skonio vynu – tokiu, kuris neužgožia austrės. Šampanas – romantiškas ir labai paplitęs priedas. Tačiau austrės užgeriamos ir kitokiais gėrimais. Pavyzdžiui, belgai jas mėgsta su alumi!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų