„Cukinijos ir burokėliai yra bene vėlyviausios daržo gėrybės, kurios, tinkamai laikomos, gali išbūti ir visą žiemą bei išlaikyti šviežumą. Mūsų tiekėjai užtikrina, kad šviežių cukinijų ir burokėlių mūsų pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, nepaisant metų laikų. Tad turimas daržo gėrybes galima apdoroti ir iš jų pasiruošti salotas ar ruošti „paruoštukus“ kitiems patiekalams“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kaip šaldyti burokėlius ir cukinijas?
Iš cukinijų žiemai galima paruošti ne tik salotų ar kitaip jas marinuoti ar konservuoti. „Paruošti cukinijas šaldyti labai paprasta: gerai cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus, sutarkuokite pačią cukiniją. Tarkius sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – proceso eiga dalinasi B. Baratinskaitė ir atskleidžia, kad taip užšaldytos cukinijos bus tinkamos naudoti 5-9 mėnesius.
Norėdami panaudoti tarkuotas šaldytas cukinijas jas atitirpinkite, o joms atitirpus prieš naudojimą išspauskite tarkiuose esantį skystį.
„Burokėliams užšaldyti reikės skirti daugiau laiko. Vidutinio dydžio burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį – jie turėtų išvirti per 45 minutes. Vos išvirus dėkite burokėlius į ledo ir vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą. Burokėlius nulupkite, nupjaukite galiukus ir gerai nusausinkite.
Tuomet sutarkuokite ir sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – sako B. Baratinskaitė ir prideda, kad jeigu norisi, burokėlius galima šaldyti ir netarkuojant, o pjaustant kubeliais – tuomet prieš šaldymą juos reikėtų sudėti atskirai kepimo skardoje išklota kepimo popieriumi, o burokėlių kubeliams sušalus, juos galime perdėti į šaldymui skirtą maišelį. Tokiu būdu užšaldyti burokėliai nesukibs kartu, tad kaskart galima naudoti tik tokį kiekį, kokio reikia.
Ką gaminti iš šaldytų tarkuotų cukinijų? Saldžią cukinijų duoną!
Reikės: 3 kiaušinių, 225 g augalinio aliejaus, 400 g cukraus, 400 g šviežių arba šaldytų tarkuotų cukinijų, 1 arbatinio šaukštelio vanilės, 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, 400 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio druskos.
Pirmiausia įjunkite orkaitę kaisti iki 170°C ir pasiruoškite kepimo indą – išklokite jį kepimo popieriumi, jį dar galite ištepti riebalais. Su plakikliu ar virtuviniame kombaine sumaišykite kiaušinius, aliejų ir cukrų. Išplakus sudėkite cukinijų tarkius, vanilę bei citrinos sultis. „Visą masę plakite, esant galimybei, ne rankomis, o plaktuvu – tai dar labiau susmulkins cukinijas“, – dalinasi B. Baratinskaitė. Tuomet atskirame inde sumaišykite sausus ingredientus, o vėliau juos suberkite į cukinijų masę ir lengvai išmaišykite. Pilkite į kepimo formą ir įdėjus į orkaitę kepkite apie 60 minučių.
„Šios duonos receptas unikalus tuo, kad cukiniją galima keisti kitomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, moliūgais ir kt. Kiekviena daržovė suteiks skirtingą spalvą bei vis kitokį poskonį. O keli kartu iškepti tokios duonos kepalai su skirtingomis daržovėmis papuoš bet kurį šventinį stalą savo spalvomis“, – pranešime spaudai sako B. Baratinskaitė.