• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Derinti maisto produktus ar ne – tai klausimas, kurio šalininkų yra abiejose stovyklose. Derintojai sako, kad atidus maitinimasis padeda išvengti pilvo pūtimo, sunkumo skrandyje ir žarnyno sutrikimų. Tačiau dietologai atrėžia, kad maisto derinimo dieta buvo sukurta žmonėms, kurie turi virškinimo problemų ir ja vadovautis turėtų mažuma.

Derinti maisto produktus ar ne – tai klausimas, kurio šalininkų yra abiejose stovyklose. Derintojai sako, kad atidus maitinimasis padeda išvengti pilvo pūtimo, sunkumo skrandyje ir žarnyno sutrikimų. Tačiau dietologai atrėžia, kad maisto derinimo dieta buvo sukurta žmonėms, kurie turi virškinimo problemų ir ja vadovautis turėtų mažuma.

REKLAMA

Maisto derinimo teorijos šalininkai tvirtina, kad nei pica su dešra ir sūriu, nei šaltibarščiais, nei cepelinais piktnaudžiauti nereikėtų. O mėsos ar žuvies kepsniai su daržovių, bulvių, makaronų ir duonos porcija išvis prastas pasirinkimas. Vienas esminių šios teorijos principų – vengti į vieną lėkštę dėti baltymus su angliavandeniais. Kadangi baltymai virškinami rūgščioje terpėje, o angliavandeniai – šarminėje, organizmas vienu metu nesugeba išskirti ir rūgšties, ir šarmų, tad virškinimo procesas lėtėja.

„Įsivaizduokit, kad suvalgėm 100 gramų mėsos gabaliuką. Pateko jis į skrandį, skrandis virškina, viskas puiku, gražu. Bet jeigu į skrandį ant tos pačios mėsos gabaliuko puskilogramį bulvių košės arba makaronų, duonos, tai tas krakmolingas maistas lėtina mėsos virškinimą, apkrauna skrandį“, – kalbėjo sveikatingumo treneris Tomas Lanert.

REKLAMA
REKLAMA

Skrandis apsunksta ir laukdami savo eilės būti suvirškinti kai kurie produktai jame aprūgsta. Tačiau kenčia ir žarnynas, kai jame dalis maisto produktų tiesiog ima pūti.

REKLAMA

„Tai galbūt vienas iš juokingų požymių, bet jeigu mes per daug primaišėme maisto ir jeigu pas mus baltymai buvo nesuskaidyti tinkamai skrandyje ir dėl to pūva žarnyne, dėl to teršiamas organizmas, apkraunamos kepenys, išorinis požymis, pagal kurį mes tai galime suprasti, tai kai mes bezdame ir bezdame labai smardžiai“, – pastebėjo T. Lanert.

Produktų derinimo specialistai sako, kad derėtų vengti ir makaronų su malta mėsa, sumuštinių su kava, bananinių ir ananasinių pieno kokteilių, alaus su sūriais riešutais ar net salotų su pomidorais ir agurkais. Tačiau britus sveikos mitybos mokanti specialistė Tautvilė Šliažaitė sako, kad jei žmogaus virškinamasis traktas sveikas, jis be didesnių problemų turėtų susidoroti su bet kokiais produktų deriniais.

REKLAMA
REKLAMA

„Maisto derinimo tokia kaip dieta buvo sukurta žmonėms, kurie turėjo virškinimo sistemos problemų. Taip, jeigu turim nusilpusią virškinimo sistemą, bus bėda: privalgysim mėsos ir suvalgysim „ant viršaus“ bananą ir bus „babam“. Visas skrandis mums sustojęs. Tai vėl norėčiau, kad grįžtumėm atgal į priežastis – susitvarkykime virškinimo sistemą ir tada galėsim kad ir po mėsos valgyti tas uogas“, – sakė natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitus apie maisto derinimą griaunantys dietologai nusivylimą žada ir tiems, kurie įsitikinę, kad tai padės numesti svorio.

„Jei mes prisivalgysime mėsos su daug daržovių pietų metu, apie ketvirtą valandą mes vėl būsim alkani. Kodėl? Dėl to, kad mes negavome pakankamai kalorijų, mes negavome pakankamai energijos iš tų daržovių, jeigu jose nebuvo krakmolingų daržovių, tokių kaip burokėliai, virtos morkos arba bulvės. Tai mes žymiai dažniau rinksimės kažkokį užkandį ir dienos bėgyje suvalgysime žymiai daugiau maisto“, – kalbėjo T. Šliažaitė.

Dietologai primena, kad žmogaus racione turi būti apie 40 įvairių maistinių medžiagų, tad iš tiesų sveikam organizmui nekenkia jokie produktai, žinoma, jei yra vartojami saikingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų