Sviestas yra visiškai natūralus produktas, tai yra gerai, tačiau specialistai pataria jo nepadauginti.
„Tiktai tikrasis sviestas savo sudėtyje turi labai daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios didina cholesterorio koncentarciją kraujyje ir didina širdies – kraujagyslių sistemos ligų riziką“, - aiškina Visuomenės sveikatos instituto direktorius, profesorius Rimantas Stukas.
Tyrimai rodo, kad 52 procentai Lietuvos gyventojų ant sumuštinių tepa sviestą. Pasak mitybos specialistų, tai nėra labai gerai, nes dažnai sviesto tepa labai storai. O kaipgi dėl margarino? Apie jį net ir specialistų nuomonės skirtingos.
„Tos technologijos yra įvairios, bet aišku, ta baimė, mes kalbam apie tai, kad juose gali būt transriebalų tai ir dabar kalbam apie tai, kad tikrai jų žala sveikatai yra aiški, be abejo, kad didina ir blogo cholesterolio, ir mažina gero cholesterolio kiekį kraujyje“, - mano gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.
„Dabar margarinai jie yra tikrai labai labai neblogi. Ir netgi sveikatai palankūs, jeigu anksčiau mes sakydavom, kad margarinas jis nėra jau toks geras produktas, šiandieną jau mes galim svarstyti, o kas geriau – margarinas ar sviestas“, - tvirtina prof. R.Stukas.
Dar madinga ir esą sveika valgyti Ghi sviestą. Jeigu jis vartojamas tinkamai, anot specialistų – gerai, tačiau neretas užuot padėję kenkiame sau.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.