Reikia pastebėti, kad dauguma gydytojų ir dietologų, dėl visa ko, apskritai rekomenduoja nėščiosioms nevalgyti grybų, kaip sunkaus ir sunkiai virškinamo maisto, kuris gali kai kuriems žmonėms iššaukti ir alergiją.
Žinoma, grybai turi ir naudingų medžiagų, tačiau jei jūs galite be jų išgyventi 9 mėnesius, tuomet šias medžiagas tikrai gausite iš kitų, ne tokių probleminių produktų.
Vis dėl to, jei negalite gyventi be grybų, be to, turite sveikas kepenis ir neturite polinkio į alergiją, jei iki nėštumo dažnokai valgydavote grybus ir nejautė jokių komplikacijų, tuomet ir dabar galite šiek tiek įvesti mėgiamą produktą į savo maisto racioną. Tik jokiais būdais ne tuomet, jei jus kankina toksikozė.
Taigi, ką reikia nėščiosioms žinoti apie grybus?
• Grybai – maistingas ir naudingas maistas, juose yra baltymų, panašių į mėsos baltymą. Grybuose yra nemažai grupės A, C, B ir P vitaminų, taip pat cinko, vario ir nikotino rūgšties.
• Nėštumo metu galima valgyti tik virtus arba troškintus grybus – ne keptus ir ne sūdytus! Dėl visa ko virkite grybus ne mažiau valandos, kad išnaikintumėte visas galimas nuodingas medžiagas.
• Geriausiai jei grybus rinktumėte ne patys, o pirktumėte juos patikimose parduotuvėse, tik ne turguje. Prekybos centruose grybai yra užauginti šiltnamiuose arba specialiuose ūkiuose, kuriais galima pasikliauti.
• Prieš perkant grybus ir prieš juos ruošiant, kruopščiai patikrinkite: nereikėtų gaminti apipelijusių, sulamdytų ar kitaip pažeistų grybų. Juos paprasčiausiai išmeskite.
• Štai sūdytų, marinuotų, džiovintų ir konservuotų grybų nėštumo metu iš viso geriausiai nevalgyti – juose praktiškai nėra vitaminų, kai kuriais atvejais jie yra pavojingi sveikatai, gali iššaukti skrandžio negalavimus ar net nusinuodijimą.