Tuomet begalvojant apie tai, kuo juos nustebinti, sugalvojau, jog gaminsiu viską, kas valgoma rankomis. Išsprendžiau erdvės trūkumo klausimą, nes didelio stalo, prie kurio galėčiau visus susodinti, neturėjau. Taip tarp kitų patiekalų gimė ir aštrių, pikantiškų vištienos sparnelių receptas.
Patiekalas susilaukė daug dėmesio ir greitai visas dubuo ištuštėjo. Kaip viena draugė pavadino – „valgosi kaip „siemkės“. Smagu tai, kad nereikia per daug sukti galvos. Idealu, jei apie šį patiekalą pagalvojote iš anksto – kuo ilgiau marinuojami sparneliai, tuo labiau persismelkia marinato skoniais.
Idealiam skoniui užmarinuokite iš vakaro, tačiau puikiai išsisuksite ir su trumpesniu – keleto valandų marinavimo laiku. Man pačiai tai itin įdomus iššūkis – paruošti tobulą patiekalą iš mėsos, vadovaujantis prisiminimais apie jos skonį. Pasikliauju ragaujančiųjų atsiliepimais ir tobulinu ingredientų proporcijas kitiems kartams.
Gaminimo metu pasikliauju uosle, tekstūra ir prisiminimu, kaip gamindavau anksčiau, kai vištiena buvo dažnas svečias ant pietų ar vakarienės stalo. Ingredientai:
* 1 kg vištienos sparnelių * 2 česnakai * 2-3 šaukštai sojų padažo * 1-2 šaukštai medaus * 3-5 šaukštai alyvuogių aliejaus * Maltos aitriosios paprikos, kajeno arba čili pipirų pagal skonį * 1 šaukštelis cinamono
Atsargiai su druska. Patikrinkite, kiek sūrus sojos padažas prieš naudojant druską. Nulupkite česnaką ir smulkiai sukapokite, sumaišykite visus ingredientus. Gerai išmaišius, supilkite ant sparnelių, gerai išmaišykite rankomis, kad mėsytė įsitrintų marinatu ir palaikykite šaldytuve nuo keleto valandų iki paros.
Puikiai maišymui tinka kepimo maišas – supylus marinatą ir sudėjus vištieną gerai papurtykite, paminkykite rankomis, jų nesutepdami. Jeigu turimam vištienos kiekiui marinato mažokai, proporcingai padauginkite visų ingredientų. Nepersistenkite su medumi ir cinamonu – jie turi suteikti subtilų skonį mėsai, nepaverčiant jos desertu! Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepkite 20-30 minučių, kartą apverčiant ar marinatu palaistant sparnelius, kol gražiai apskrus ir plutelė taps traški. Skanaus!
Autorė Gintarė Bėtaitė.