• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Na, kaip sveikatėlė po Naujųjų? Gerai, jei puiki. Deja, nors Kalėdų ir Naujųjų metų užstalės laikomos puota skrandžiui, vis dėlto panašiau, kad tomis dienomis jam tenka patirti tikrą pragarą. Juk per vieną vakarą primaišoma tiek valgių ir gėrimų, kad pavadinimų pakaktų visos savaitės valgiaraščiui. Ir vis dėlto kas pats pikčiausias jūsų geros savijautos priešas? Žinoma, alkoholis. Beje, ne visi gėrimai vienodai pavojingi. Kai kurie jų piktesni už kitus.

REKLAMA
REKLAMA

Pamėginkime susipažinti su priešais, kad kita užstalė būtų paženklinta ne chaoso, o išmintingo pasirinkimo ženklu!

REKLAMA

Degtinė

Degtinės gamybos procesas gana paprastas: vaisiai arba sėklos rauginami ant mielių, tada rūgimo produktas pereina daugkartinį valymą ir filtraciją, galiausiai gautas skystis supilstomas į įprastą stiklo tarą.

Kaloringumas. Kadangi degtinėje nėra cukraus ir kitų angliavandenių, kalorijų joje nedaug (apie 7 kcal. 1 grame). Degtinė, net ir su visa prastos reputacijos kupra, yra vienas dietiškiausių alkoholinių gėrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Pliusai. Paprastai degtinėje nėra jokių sintetinių priedų – dažiklių, aromatizatorių ir kitų, kurių dažnai dedama į kitus alkoholinius gėrimus. Todėl pagirių sindromas po degtinės yra santykinai lengvesnis nei pavartojus, pavyzdžiui, viskio, romo ar vyno.

Minusai. Net ir su visu savo švarumu, degtinė yra dažniausiai apsinuodijimą alkoholiu sukeliantis gėrimas. Kadangi ji palyginus pigi, neturi aiškiai išreikšto skonio, geriama vienu mauku, tad rizika suvartoti jos per daug yra maksimali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagirių sunkumas: 3 iš 10 balų.

Alus

Jis daromas iš miežių, dėl skonio dedama šiek tiek apynių, rūgimo procesui paspartinti – mielių.

Kaloringumas. Nors alus nėra pats kaloringiausias alkoholinis gėrimas, jis geriamas lengviau, nei pavyzdžiui, viskis. Taigi galiausiai viena standartinė porcija tampa kaloringesnė.

REKLAMA

Pliusai. Alkoholio koncentracija šiame gėrime palyginti nedidelė (3-8 procentai), todėl nuo alaus apgirstama lėtai. Be to, pusėje litro alaus yra bemaž ketvirtis rekomenduojamos paros vitamino B normos ir širdžiai naudingos folio rūgšties.

Minusai. Kaip parodė Centrinės Masačiusetso ligoninės specialistų tyrimai, aluje esančios medžiagos purinai didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje, o tai savo ruožtu lemia druskų kaupimąsi sąnariuose ir podagros vystymąsi. Vartojant alų taip pat padidėja nutukimo pavojus, gali kilti problemų su širdies ir kraujagyslių sistemos veikla, didėja tikimybė išsivystyti žarnyno vėžiui, gali sukelti hormonų sutrikimus tiek moterų, tiek vyrų organizme.

REKLAMA

Pagirių sunkumas: 4 iš 10 balų.

Baltasis vynas

Gaminamas iš raugintų vynuogių sulčių. Baltajam vynui vynuogės raugiamos be kauliukų ir žievelės.

Kaloringumas. Apie 130 kcal vienoje taurėje (175 ml). Kuo saldesnis vynas – tuo daugiau jame kalorijų.

Pliusai. Kaip tikina amerikiečių mokslininkai, baltajame vyne esama ypatingų junginių, kurie mažina cholesterino kiekį kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minusai. Ilgainiui baltajame vyne susidaro sulfitai. Šių medžiagų į vyną gali pridėti ir gamintojai, kad išsaugotų geresnę jo spalvą. Kaip ten bebūtų, būtent sulfitus mokslininkai laiko didžiausiais kenkėjais, sąlygojančiais sunkesnį pagirių sindromą. Be to, sulfitai gali sukelti ir alergines reakcijas, migrenos ir astmos priepuolius, gadina dantų emalį, didina ėduonies atsiradimo tikimybę.

REKLAMA

Pagirių sunkumas: 6 iš 10 balų.

Raudonasis vynas

Gaminamas iš raugintų vynuogių, kurios raugiamos ir su žievele, ir su kauliukais. Iš pradžių vyno spalva būna balta, bet išlaikius privalomus 2-3 metus ji natūraliai tampa rusva arba raudona.

REKLAMA

Kaloringumas. Apie 120 kcal taurėje. Raudonajame vyne paprastai būna mažiau cukraus nei baltajame.

Pliusai. Šiame gėrime daug rezervatrolio – gamtinio antioksidanto, kurio beveik nėra baltuosiuose vynuose. Nedideliais kiekiais vartojamas raudonasis vynas padeda kovoti su trombų susidarymu, uždegiminiais procesais, mažina cholesterino kiekį, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minusai. Dėl gamybos ypatumų raudonajame vyne yra dviejų rūšių spirito – etanolio ir metanolio, - kepenys juos perdirba atskirai. Pasak britų mokslininkų, būtent metanolis virškinamas paskiausiai, todėl jis ilgiausiai užsistovi organizme ir sukelia didžiausius pagirių nemalonumus.

Pagirių sunkumas: 7 iš 10 balų.

Šampanas

Putojantis vynuogių gėrimas, gaminamas pakartotinai rauginant vyną.

Kaloringumas. Maždaug 130 kcal taurėje. Paprastai gamintojai į šampaną pila šiek tiek sirupo, kad pagerėtų skonis, taigi gėrimas yra truputį kaloringesnis nei vynas.

REKLAMA

Pliusai. Vynuose esantys antioksidantai stabdo nervų ląstelių irimą, saugo nuo Parkinsono ir Alzhaimerio ligos. Tokių išvadų priėjo mokslininkai iš Ridingo universiteto, kurie šampane nustatė esant naudingo tirozolio ir kofeino rūgšties.

Minusai. Kaip žinia, gazuotas alkoholis organizmo pasisavinamas greičiau nei negazuotas, todėl nuo šampano apgirstama labai greitai. Be to, priešingai nusistovėjusiais nuomonei, šampanas nekelia nuotaikos. Alkoholis vienodai veikia mūsų smegenis nepriklausomai nuo jo formos bei šaltino ir, kaip teigia britų narkologai, tas poveikis labiau slopinantis nei keliantis entuziazmą. Vartojant alkoholį mažėja smegenų aktyvumas, atpalaiduojamos emocijos ir prigesinamas sveikas protas. Galiausiai tampame kalbesni, lengviau sujaudinami, jausmingesni – bet tikrai ne laimingesni.

REKLAMA

Pagirių sunkumas: 7 iš 10 balų.

Viskis

Stiprus aromatingas alkoholinis gėrimas, gaminamas iš įvairių grūdų su salyklu, distiliuojamas ir tam tikrą laiką saugomas ąžuolo statinėse.

Kaloringumas. Apie 80 kcal 35 ml porcijoje.

Pliusai. Kaip tvirtina britų chemikai, salyklinių viskių sudėtyje yra naudingos pelaginės rūgšties, ir gana dideliais kiekiais. Ši rūgštis gali sulėtinti vėžio ląstelių vystymąsi tuo pačiu nekenkdama sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Minusai. Per dažnas šio gėrimo vartojimas gresia jei ne baltąja karštine, tai bent jau audringais įniršio priepuoliais. Viskas dėl to, kad viskis – stiprus, ir tradiciškai geriamas be užkandžių, neužsigeriant. Nuo viskio greitai apgirstama, elgesys gali tapti neprognozuojamas. Kaip parodė eksperimentai, atlikti Didžiosios Britanijos Karališkosios chemikų draugijos mokslininkų, būtent etilo spiritą, kurio yra viskyje, organizmas pasisavina greičiausiai, ir jau po pirmos taurelės alkoholio kiekis geriančiojo organizme pasiekia maksimumą. Tuo ir paaiškinamas gėrimo poveikis. Dar vienas trūkumas – tai, kad laikant viskį statinėse jame atsiranda įvairių priemaišų, nuo kurių pagirios po šio gėrimo vartojimo tampa dukart sunkesnės lyginant su degtine.

Pagirių sunkumas: 8 iš 10 balų.

Brendis

Jo pavadinimas kilęs iš olandiško žodžio brandewijn – ugninis vynas. Tai alkoholinis gėrimas, gaminamas iš distiliuoto vynuogių vyno arba uogų žlaugtų (brogos).

Kaloringumas. Apie 80 kcal. 35 ml taurelėje.

Pliusai. Kaip produktas, gautas iš raudonojo vyno, brendis turi daug antioksidantų. Australijos mokslininkai nustatė, kad vienoje šio gėrimo taurelėje (35 ml) yra rekomenduojama paros vitamino C norma.

REKLAMA

Minusai. Pomėgis gurkšnoti brendį lemia vienas iš sunkiausių pagirių. Pasak Londono nacionalinio neurologijos ir neurochirurgijos centro tyrimų, kuo ilgiau brendis laikomas, tuo labiau jame daugėja ir priemaišų. Jos pagerina gėrimo skonį ir kvapą, bet tuo pačiu ir apsunkina apsinuodijimo simptomus. Tas pats pasakytina ir apie romą, džiną bei jau minėtus raudonąjį vyną ir viskį.

Pagirių sunkumas: 9 iš 10 balų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų