• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brangs­tant mais­to pro­duk­tams ir vis dau­giau tau­tie­čių at­si­du­riant ties skur­do ri­ba, pi­gus far­šas, ku­rio ki­log­ra­mas kai­nuo­ja apie 5 li­tus, tam­pa tie­siog de­fi­ci­tu. Spe­cia­lis­tai šį far­šą va­di­na me­cha­niš­kai at­skir­ta mė­sa ar­ba MAMʼa. Daž­nam pir­kė­jui šis pa­va­di­ni­mas vi­siš­kai ne­reikš­min­gas, nes svar­biau­sia – kai­na.

REKLAMA
REKLAMA

Di­džio­sio­se par­duo­tu­vė­se ieš­ko­ti ne­ver­ta

Aly­taus vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos spe­cia­lis­tai sa­ko, kad šiuo me­tu pir­kė­jai far­šu va­di­na tris pro­duk­tus: smul­kin­tą na­tū­ra­lią mė­są, far­šą, ku­ris nuo smul­kin­tos mė­sos ski­ria­si, nes įde­da­ma prie­sko­nių, so­jos ar­ba drus­kos dau­giau nei 1 proc., ir jau mi­nė­tą me­cha­niš­kai at­skir­tą mė­są ar­ba MAMʼą.

REKLAMA

Tar­ny­bos vir­ši­nin­ko Ro­mo Čer­niaus tei­gi­mu, MAMʼa – spe­cia­lio­se trin­tu­vė­se su­trin­ti paukš­čių, gal­vi­jų ar kiau­lių kau­lai, nuo ku­rių at­ski­ria­ma li­ku­si mė­sa ir pa­ša­li­na­mos sau­sos at­lie­kos. Ne­at­si­tik­ti­nai to­kia­me far­še ga­li­ma ap­tik­ti li­ku­sių kau­lų ske­vel­drų. Pas­ta­ruo­ju me­tu gal­vi­jų kau­lai nė­ra smul­ki­na­mi dėl vie­nos tarp jų plin­tan­čios už­kre­čia­mo­sios li­gos. Dėl trum­po re­a­li­za­ci­jos ter­mi­no MAMʼa tu­ri bū­ti par­duo­da­ma tik už­šal­dy­ta ir at­lik­ti šios mė­sos la­bo­ra­to­ri­niai ty­ri­mai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nu­si­pir­kę šio pi­gaus far­šo žmo­nės tie­siog ap­gau­na skran­dį ir nu­mal­ši­na al­kį į jį pri­dė­da­mi mil­tų, kiau­ši­nių, iš­mir­ky­to ba­to­no. Kot­le­tų pa­si­ga­mi­na­ma daug ir pi­giai. Ta­čiau so­tu­mą ka­žin ar il­gai jau­si“, – apie ga­mi­nius iš MAMʼos pa­sa­ko­jo vie­nos ma­žos mies­to mais­to par­duo­tu­vės par­da­vė­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Di­džio­sio­se par­duo­tu­vė­se MAMʼos ga­li­ma net nei­eš­ko­ti. Čia par­da­vi­nė­ja­ma įvai­ri smul­kin­ta mė­sa ir far­šas. Pas­ta­rų­jų pro­duk­tų kai­nos – nuo 8 iki 14 li­tų. Vie­no­je jų pa­si­tei­ra­vus apie pi­gų, apie 5 li­tus kai­nuo­jan­tį far­šą, pa­ma­tai par­da­vė­jų nu­ste­bi­mą ir iš­girs­ti ka­te­go­riš­ką at­sa­ky­mą: „To­kių pro­duk­tų pas mus ne­bū­na.“

REKLAMA

MAMʼos siū­lo­ma ir per­dir­bė­jams

Aly­taus ra­jo­ne vei­kian­ti mė­sos pro­duk­tų ga­my­bos įmo­nė, ku­rios va­do­vai pa­va­di­ni­mo ra­šant apie MAMʼą pra­šė ne­mi­nė­ti, at­vi­ra­vo, jog did­me­ni­nin­kai 3–4 li­tus už ki­log­ra­mą at­si­ei­nan­čio far­šo siū­lo daž­nai. „Mū­sų įsi­ti­ki­ni­mu, tai – me­cha­niš­kai at­skir­ta mė­sa, jū­sų mi­ni­ma MAMʼa. Mes to­kios mė­sos tik­rai ne­per­ka­me. Jai ga­min­ti rei­kia tu­rė­ti spe­cia­lią įran­gą, o ją įsi­gy­ti ga­li tik di­de­lės mė­sos per­dir­bi­mo įmo­nės, ku­rios per die­ną par­duo­da ma­žiau­siai de­šimt ar dvi­de­šimt to­nų mė­sos“, – kal­bė­jo Aly­taus ra­jo­ne vei­kian­čios ne­di­de­lės mė­sos per­dir­bi­mo įmo­nės va­do­vai.

REKLAMA

Sep­ty­nias par­duo­tu­ves Aly­taus ra­jo­ne ir „Pa­kal­nu­tę“ Aly­taus mies­te tu­rin­čio var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vo „Dau­si­ma“ val­dy­to­jas Va­len­ti­nas Sa­kol­ni­kas taip pat ste­bė­jo­si iš­gir­dęs apie pi­gų far­šą, kai­nuo­jan­tį maž­daug 5 li­tus už ki­log­ra­mą. „Aš to­kio net ne­ži­nau. Mes švie­žia mė­sa pre­kiau­ja­me tik „Pa­kal­nu­tė­je“ ir Sim­ne esan­čio­je par­duo­tu­vė­je. Daž­niau­siai – švie­žia šo­ni­ne ir far­šu, bet tik­rai be­veik dvi­gu­bai bran­ges­niu nei jū­sų pa­mi­nė­tas. Ki­tur pre­kiau­ti ža­lia mė­sa mums ne­pelninga. Kiek ži­nau, ir ki­ti pre­ky­bi­nin­kai šių pro­duk­tų kai­mo par­duo­tu­vė­se ne­siū­lo“, – min­ti­mis da­li­jo­si V. Sa­kol­ni­kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

To­kia pat kai­na ke­tur­ko­jų ir žmo­nių mais­tui

MAMʼos Aly­tu­je ga­li ap­tik­ti ma­žo­se mais­to pre­kių par­duo­tu­vė­se ir tur­gaus kios­kuo­se. Pir­kė­jams šis pi­gus pro­duk­tas pri­sta­to­mas kaip ge­ros ko­ky­bės. Pa­vyz­džiui, vie­no­je par­duo­tu­vė­je ne­to­li mies­to cen­tro šal­dy­tos smul­kin­tos viš­tie­nos ki­log­ra­mas par­duo­da­mas už 4 li­tus 99 cen­tus, kai di­džio­sio­se par­duo­tu­vė­se taip pa­va­din­to pro­duk­to ki­log­ra­mas maž­daug dvi­gu­bai bran­ges­nis.

REKLAMA

Ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, la­bai ti­kė­ti­na, kad už mi­nė­tą kai­ną par­duo­da­ma me­cha­niš­kai at­skir­ta mė­sa, o jos tiks­lus pa­va­di­ni­mas ma­to­mas tik pro­duk­to įsi­gi­ji­mo są­skai­to­je fak­tū­ro­je.

Už to­kią pat kai­ną far­šo ga­li­ma įsi­gy­ti ir ki­to­je ne­di­de­lė­je mais­to pre­kių par­duo­tu­vė­je, esan­čio­je mies­to cen­tre. 4 li­tus 99 cen­tus kai­nuo­jan­tis far­šas šio­je par­duo­tu­vė­je siū­lo­mas ir šu­nims.

REKLAMA

Mies­to cen­tre esan­čios tur­ga­vie­tės kios­kuo­se len­kiš­ko far­šo, ku­rio ki­log­ra­mas at­si­ei­na 6 li­tus, – į va­lias. Ir paukš­tie­nos, ir kiau­lie­nos. Par­da­vė­jos šį pro­duk­tą įvar­di­ja tik far­šu, ne­su­pran­ta­mais žvilgs­niais pa­ly­di klau­si­mą, ar tai ne me­cha­niš­kai at­skir­ta mė­sa, ku­ri su­fa­suo­ta be­veik ne­si­ski­ria nuo tik­ro far­šo. Ne­fa­suo­tos MAMʼos pre­ky­vie­tė­se ir ne­te­ko iš­vys­ti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai pir­kė­jams ne­nu­ro­do­mas tiks­lus par­duo­da­mo mais­to pro­duk­to pa­va­di­ni­mas – kal­ti par­da­vė­jai. Pas­ta­rie­ji ge­rai ži­no šį rei­ka­la­vi­mą, ta­čiau ti­ki­si iš­veng­ti tik­rin­to­jų per­spė­ji­mų ir nau­do­ja­si pir­kė­jų pa­tik­lu­mu. O šie to­li gra­žu ne vi­si ži­no, kas yra me­cha­niš­kai at­skir­ta mė­sa, jos pa­va­di­ni­mas MAMʼa – dau­ge­liui ne­gir­dė­tas.

Alma MOSTEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų