„Man ši knyga – kaip dienoraštis. Pasidalijau savo asmeninio gyvenimo akimirkomis ir leidau fotografuoti savo namuose! Norėjau, kad matytumėte ir jaustumėte mane ne tik virtuvėje, bet ir tada, kai kuriu ar net esu pavargęs. Neabejoju, kad ši knyga įkvėps pasitikėjimo įveikti visas kulinarines baimes virtuvėje. Turėdami du iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingredientus nebijosite improvizuoti, o jeigu iki šiol nežinojote, kaip patiekalą išdėstyti lėkštėje – pasidalysiu su Jumis ir šiomis žiniomis. Sužinosite, ir kaip nustebinti paprasčiausiomis virtomis bulvėmis.
Jau seniai svajojau apie tokią filosofinę motyvacinę knygą, kuri būtų skirta kiekvienai dienai – ne tik ypatingoms progoms, kai turime daugiau laiko gaminti. Taigi, joje rašau ir apie stalo estetiką, ir apie maisto komponavimo gudrybes... ir, svarbiausia, – baimės pažabojimą, nes tik ji mums užkerta kelią laisvei, kūrybai ir, be jokios abejonės, – laimei. Mano nuomone, laimingas žmogus – bebaimis žmogus.
Knyga tikrai mėgausis gaminti mėgstantys žmonės, bet daug naudingų kulinarinių triukų sužinos ir tie, kuriems tiesiog patinka valgyti – apie juos irgi pagalvojau, – šypsosi A. Ivanauskas, kurdamas šią knygą pirmą kartą pravėręs ir savo namų duris – dalis nuotraukų gimė būtent čia. – Net fotosesijose naudojau tik savo indus – jų pamatysite įvairiausių, atsivežtų iš viso pasaulio, nes esu tikras taurių ir stalo įrankių maniakas.“
Pasak žinomo kulinaro, savo autorinei knygai jis surinko mėgstamiausius receptus.
„Ruošiant šią knygą, man buvo svarbu, kad maistas ne tik gražiai atrodytų, bet taip pat – kad būtų sveikesnis“, – sako pats per kelis mėnesius 7 kg atsikratęs A. Ivanauskas. Žinoma, visuomet sakau, jog svarbu saikas, todėl tikrai rasite ir riebesnių patiekalų, ir su daugiau cukraus ar gerokai paskrudintų. Mano tikslas – parodyti, o ne uždrausti, kaip kai kuriuos patiekalus gaminti galima truputį kitaip, kad jie neapsunkintų organizmo. Bet kuriuo atveju – viskas turi teikti džiaugsmą. Tad patiekalus galvojau tokius, kad visa šeima turėtų ką valgyti, nes juk nereikia maivytis, kad visi valgome tik bolivines balandas, geriame tik sveikuoliškus kokteilius ir valgome becukrius pyragus. Rašant šią knygą visiškai nerūpėjo paskutinės mados sveiko tendencijos. Kartais tikrai norisi tų skaniųjų šonkauliukų ar tiesiog gero sotaus deserto“, – šmaikštavo autorius.
„Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ ne tik užpildo iki šiol buvusią specifinę kulinarinių knygų nišą – iki šiol apie maistą buvo kalbama tik per receptų prizmę, bet ir paneigia stereotipą, kad prie recepto visada turi būti nuotrauka. Šiuo atveju vietoje vienos knygos skaitytojai gaus dvi: šalia pagrindinės knygos esanti receptų knygelė tikrai neužims daug vietos virtuvėje, o joje žmonių laukia ir naudingi A. Ivanausko patarimai, pavyzdžiui, kokie produktai geriausiai dera tarpusavyje, kaip neapsigauti renkantis alyvuogių aliejų ar kaip rasti geriausią derinį su baklažanu ir avokadu.
Be to, knygoje – ne tik receptų nuotraukos. Kūrybinio proceso metu fotografuota visoje Lietuvoje, todėl knyga atspindi mūsų šalį, ne tik jos virtuvę.
„Smagiausia buvo keltis naktimis ir rytais tykoti rūko ar ežero viduryje atplaukiančio laivo. Ar vasarą laukti tos akimirkos, kai sunoks pirmoji žemuogė – ji panaudota gaminant sumuštinius su juoda duona ir burokėliais.
Knygos pabaigoje kiekvienas ras naudingų patarimų, ką parsivežti lauktuvių iš Lietuvos tam, kad pajaustų tikrąją mūsų šalies skonį. O svarbiausia, žinos, ką iš tų lauktuvių pagaminti namuose“, – teigia A. Ivanauskas.
Knyga buvo spausdinta net trijose spaustuvėse, nes naudojamos išskirtinės spausdinimo technologijos ir 5 skirtingų rūšių popierius – tam, kad nuotraukų kokybė būtų kuo geresnė ir skaitytojai jaustų emocinį pasitenkinimą versdami puslapį po puslapio. Pavyzdžiui, viršeliui buvo parinktas specialus dekoratyvinis popierinis, jį derinant su aukso ir sidabro folijavimo technika. Jau balandžio mėnesį knyga bus išleista dar 5 kalbomis – italų, prancūzų, rusų, vokiečių ir japonų.
Nuo kovo 1 d. knygą „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ bus galima įsigyti visose prekybos vietose, iki tol – tik Vilniaus knygų mugės metu vasario 23–26 dienomis.