• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Daugelio rytas prasideda nuo puodelio kvapnios garuojančios kavos, kuris padeda greičiau pabusti ir suteikia energijos naujai dienai. Tačiau net ir kasdien kava besimėgaujantys tiki gajais mitais apie šį gėrimą – pabandykime juos sulaužyti.

 Daugelio rytas prasideda nuo puodelio kvapnios garuojančios kavos, kuris padeda greičiau pabusti ir suteikia energijos naujai dienai. Tačiau net ir kasdien kava besimėgaujantys tiki gajais mitais apie šį gėrimą – pabandykime juos sulaužyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie plačiai paplitusius mitus, su kuriais tenka susidurti kasdienėje veikloje, pasakoja „Kavos draugo“ vadovas Aurimas Vainauskas.

REKLAMA

Pirmas mitas: visa kava yra vienoda, skiriasi tik pakuotės.

Šis mitas stebina bene labiausiai. Iš tikrųjų kiekvienoje šalyje ar regione subrandinta kava pasižymi subtiliais, išlavintam skoniui atpažįstamais skirtumais ir aromato ypatumais. Kavos skonis ir aromatas priklauso nuo kilmės šalies, klimato, dirvožemio, apdirbimo metodų bei skrudinimo. Kokia kava bus geriama, priklauso nuo sumalamos kavos rupumo, jos sąlyčio su vandeniu laiko ir vandens temperatūros paruošimo metu. Sunkiai tikėtina, tačiau net keleto laipsnių vandens temperatūros skirtumas lems, ar tos pačios rūšies kava bus karti, rūgšti, ar paruošus tinkamai atsiskleis tikrasis apdirbimo kelyje sukurtas kavos aromatas.

REKLAMA
REKLAMA

Antras mitas: espreso kavoje kofeino yra daugiau nei juodoje.

Kofeino kiekis kavoje priklauso nuo to, koks kiekis vandens turi sąlytį su ruošiama kava. Jei kiekis didesnis, kava bus labiau prisotinta kofeino. Jei sąlytį su kava turės mažesnis kiekis vandens – kofeino bus gerokai mažiau. Taigi dėl didelio vandens kiekio, sąveikaujančio su kava paruošimo metu, puodelyje juodos kavos kofeino rasime pastebimai daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsigėrus espreso kavos apimantis energijos antplūdis pasireiškia todėl, kad ši kava prisotinta daug mineralų, kuriems greitai patekus į organizmą šis patiria mini šoką dėl jų pertekliaus. Kavos ekspertai net juokauja, kad puodelyje espreso galima rasti vos ne visus žinomus mineralus. Būtent todėl pagreitėja širdies darbas, atsiranda energijos perteklius ir stebimi kiti požymiai, dažnai sumaišomi su kofeino perdozavimu.

REKLAMA

Trečias mitas: kava, kuria prekiaujama Lietuvoje, yra skirta trečiųjų šalių rinkoms.

Užsienyje tikrai galima rasti kavos pupelių mažesnėmis kainomis. Tokios kavos galima rasti ir Lietuvoje, tačiau, kaip ir visur, atsiranda tikimybė, kad, kaip ir kiekvienas pigus produktas, tokia kava bus nekokybiška. Stebina vis dar išsikerojusi nuostata, kad pigi prekė, kuria prekiaujama Lietuvoje, yra mažiau patikima negu pigi prekė iš užsienio. Iš senesnių laikų vis dar išlikusi nuostata, kad „importinis daiktas“ yra geresnis. Kava, kuria prekiaujama Lietuvoje, yra adekvati tai, kuria prekiaujama kitose šalyse, ir kaip visur yra prastesnių kavos mišinių, lygiai taip pat yra ir geresnių.

REKLAMA

Ketvirtas mitas: lietuviai prastai skrudina kavą.

„Pasitaiko, kad užsiminus, jog kava skrudinta vietoje, susiduriama su priešprieša. Teko girdėti, kad lietuviai kavos skrudinti nemoka ir net neturi tam tinkamos įrangos, o artimiausia vieta, kur kava paskrudinama padoriai, yra Estija. Dažniausiai tokios informacijos šaltinis būna „kažkas pasakojo“, – juokauja „Kavos draugo“ vadovas A. Vainauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Realybė yra priešinga. Lietuvoje yra gana daug gerų skrudintojų, turinčių gerą techniką. Kava, skrudinta Lietuvoje, prekiaujama ne tik vietos rinkoje, bet ir kitose Europos Sąjungos šalyse.

Penktas mitas: prekės ženklas – kavos kokybės rodiklis.

Žmonės mano, kad populiarus kavos prekės ženklas – kokybės garantas. Prekės ženklas daugiausia papasakoja apie istoriją, o ne apie kavos savybes. Kavos skonis, kokybė priklauso nuo skrudinimo tipo, laiko, kiek paskrudinta kava stovi (pvz., sumaltos kavos kokybė krenta greičiau nei kavos pupelių). Yra daug niuansų, kurių prekės ženklas savo istorija nekompensuos. Renkantis kavą pirmiausiai reikia išsiaiškinti, kokia mišinio sudėtis, skonis švelnus ar stiprus, kava rūgšti ar karti.

REKLAMA

Šeštas mitas: arabikos kavos pupelės lemia kavos stiprumą.

Kavos stiprumas priklauso nuo to, kiek laiko kava turės sąlytį su vandeniu: kuo šis sąlyčio laikas ilgesnis, tuo kava tampa stipresnė. Kavos pupelių rūšis neturi nieko bendro su kavos stiprumu, ji lemia tik skonį.

REKLAMA

Septintas mitas: kavos kokybę nulemia brandinimo regionas.

„Kava iš regionų tikrai pasižymi skirtingais, specifiniais skoniais ir yra maloni gomuriui. Tačiau kavos kokybė priklauso ne tik nuo regionų. Kavos mišiniai taip pat būna itin aukštos kokybės ir plataus skonių spektro. Jiems kava parenkama iš skirtingų regionų ir derinant skirtingų regionų, skirtingų skrudinimų derinius išgaunami subtilūs skoniai bei aromatai, pamaloninantys gomurį“, – pasakojimą užbaigia „Kavos draugo“ vadovas A. Vainauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų