Tinklaraščio healthyeating patarimu, užkandžiavimas vaikams – itin svarbus dar ir dėl to, nes jie turi mažesnius skrandžius nei suaugusieji, gali ne visada valgyti pakankamai, kad būtų sotūs ilgesniam laiku. Vaikams, neskaitant pietų, derėtų užkąsti nors du kartus.
Pasiūlyti vaikams patrauklią alternatyvą saldumynams
Nors mokymo įstaigų valgyklose itin nesveiki produktai neparduodami, neretai, netoli įsikūrę kioskai ar turgeliai tampa ta vieta, kur vaikai bėga pirkti šokoladukų, guminukų ir panašiai. Visgi tą mažinti padėtų tėvų sąmoningumas, alternatyvos pasiūlymas vaikams.
Maisto tecnologė Raminta Bogušienė nurodo, jog užkandžiai kadien turėtų būti įvairūs, svarbu vis pavalgyti vaisių, uogų, riešutų. Užkandžiams netinkami greiti angliavandeniai, pavyzdžiui, šokoladiniai batonėliai, saldainiai, saldūs ir rafinuotų miltų sausainiai. Jos teigimu, tai yra tuščios kalorijos, kurios sukelia gliukozės šuolius kraujyje ir išbalansuoja imuninę sistemą, o sotumo jausmas būna trumpalaikis.
Štai tokius užkandžius siūlo specialistė R. Bogušienė (www.sveikataipalankus.lt informacija):
1. Sveikatai palankus suvožtinis.
Viso grūdo bandeles/duoną/trapučius gardinkite sviestu ir pomidoru, virtu kiaušiniu, fermentiniu ar šviežiu tepamu sūriu, varškės kremu. Suvožtinio praturtinimui naudokite maltus linų sėmenis, riešutus ar avokado griežinėlius.
2. Sveikatai palanki šalta košė.
Išbrinkinkite per naktį nekepintų grikių, apibarstykite žiupsneliu druskos ir mirkytais džiovintais vaisiais ir riešutais. Keletą minučių kokosų aliejuje pakepinkite bolivines balandas, išvirkite ir sumaišykite su mirkytais džiovintais vaisiais, kepintais riešutais ir saulėgrąžų bei sezamų sėklomis.
3. Sveikatai palankios užtepėlės su daržovėmis.
Užtepėlių gamybai panaudokite ankštines daržoves (pupeles, avinžirnius), avokadus. Puikiai tinka šios daržovės deriniuose su džiovintais pomidorais, citrinos sultimis, juodaisiais pipirais ir žiupsneliu druskos. Į priešpiečių dėžutę dėkite su šiaudeliais supjaustytomis daržovėmis (jaunomis cukinijomis, traškiomis morkytėmis, paprika, saliero stiebais). Taip pat saldžiuosius vaisių griežinėlius (bananus, obuolius kriaušes) galite gardinti žemės riešutų pasta be priedų.
4. Sveikatai palankios makaronų, ryžių, grikių, pupų, avinžirnių salotos.
Išvirkite makaronus, ryžius ir grikius, atvėsinkite, apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi. Gardinkite su šviežiais pomidorais, mirkytais džiovintais pomidorais, varškės ar tofu sūriu, špinatais ir garžgarstėmis.
5. Sveikatai palankūs kepti vaisiai (obuoliai, kriaušės, persikai, slyvos).
Gardinkite medumi, sezamo sėklomis, ypač tyru alyvuogių aliejumi, cinamonu.