• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Inžinerijos laboratorija kartu su kulinarijos mokykla sukūrė 3D spausdintuvus, vietoje rašalo naudojančius maisto tyrę.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo įrenginiu galima spausdinti valgomus trimačius objektus.

Tarp Cornellio universiteto laboratorijoje sukonstruoto 3D maisto spausdintuvo įspūdingiausių kūrinių – iš žemės geldučių ir sūrio pagamintas miniatiūrinis daugkartinis erdvėlaivis.

REKLAMA

Laboratorija projektą, pavadintą „fab@home“, įgyvendina kartu su Niujorke įsikūrusiu Prancūzijos kulinarijos institutu.

„Ši technologija leidžia naudojant maistą sukurti sudėtingas geometrines formas, ko rankomis padaryti nebūtų įmanoma“, – teigia laboratorijoje dirbantis Jeffrey Liptonas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iki šiol jau spausdinome naudodami šokoladą, sūrį, kalakutieną ar salierus“, – „CBC Radio“ kalbėjo J. Liptonas.

Dėžę primenančiame spausdintuve sumontuoti purkštukai, pro kuriuos švirkščiama iš įvairiausių maisto produktų pagaminta masė, taip pat nuolat kruopščiai kontroliuojama purkštukų padėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Procesas yra gana paprastas. Taip, kaip jūsų 2D spausdintuvas ant popieriaus paskleidžia rašalo taškelius, iš kurių sukuriamas atvaizdas, šis brėžia medžiagos linijas vieną ant kitos, ir taip sukuria 3D objektą“, – aiškino J. Liptonas.

REKLAMA

Anot Prancūzijos kulinarijos instituto kulinarijos technologijos direktoriaus Dave'o Arnoldo, išgirdę apie maisto spausdinimo technologiją, žmonės pirmiausiai galvoja apie jos pritaikymą gaminant trijų dimensijų žlėgtainį ar kitą mėgstamą patiekalą, arba įspūdingą atvaizdą ant gimtadienio torto.

REKLAMA

Tačiau D. Arnoldą labiau domina kitos šios technologijos pritaikymo galimybės. Jis nori sukurti tekstūras ir valgius, kurių dar nebuvo. Jis jau sukūrė įdomų traškų javų užkandį, kurį 3D spausdintuvas papuošė vingiuotais ornamentais.

„Naudodamas šią technologiją, galėčiau sukurti įdomias mėsos tekstūras. Įsivaizduokite maltos mėsos kepsnį, kuris sugeria padažą kaip kempinė“, – kalbėjo kulinaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų