Turėdami tai omenyje ekspertai pateikia tris kasdienio gyvenimo įpročius, kurie gali padėti išvengti su amžiumi susijusių ligų.
Venkite pridėtinio cukraus
Didelis cukraus kiekis maiste kenkia sveikatai, nepriklausomai nuo to, ar žmogus nutukęs. Tyrėjai išsiaiškino, kad maistu su dideliu kiekiu cukraus maitinamos vaisinės musytės buvo linkusios mirti anksčiau. Taip pat nustatyta teigiama cukringos mitybos koreliacija su senėjimo ligomis, į kurias įeina diabetas ir širdies ligos, todėl jei vartosite mažiau cukraus, senėjimas vyks lėčiau – išvengsite medžiagų apykaitos sutrikimų ir pagerės bendra sveikatos būklė, rašoma express.co.uk
Resveratrolis
Dr. Davidas Sinclairas, knygos „Gyvenimo trukmė: kodėl senėjame ir kodėl gali būti kitaip“ autorius pataria kasdien vartoti po 1000 mg resveratrolio – tai antioksidantas, esantis raudonajame vyne ir kai kuriuose maisto produktuose. Resveratrolis vadinamas natūraliu būdu sulėtinti senėjimo procesą ir išvengti vėžio, nutukimo, širdies ligų bei diabeto.
Dr. D. Sinclairas su kolegomis dar 2003 metais išsiaiškino, kad resveratrolis pailgina ląstelių gyvenimo trukmę ir sulėtina mielių, o taip pat ir pelių, senėjimą, aktyvuodamas „SIRT1“ vadinamą ilgaamžiškumo geną.
Kiti resveratrolio privalumai – jo teikiama apsauga nuo aukšto kraujospūdžio, širdies ligų, nutukimo ir didesnis jautrumas insulinui.
Dr. D. Sinclairas vardija ir kitus resveratrolio privalumus:
- Skatina jaunatviškų genų ekspresiją, panašiai, kaip ribotų kalorijų dietos;
- Stiprina sveiką atsaką į insuliną ir mitochondrijų funkcijas;
- Padeda palaikyti sveiką gliukozės lygį kraujyje;
- Palaiko sveiką uždegiminę reakciją padeda silpninti oksidacijos procesus.
Vitamino D papildai
Nors D. Sinclairas sako, kad daugelį reikalingų vitaminų jis pats stengiasi gauti su maistu, kai kuriuos vitaminus jis ryte vis dėlto geria – vienas jų yra vitaminas D3. Teigiama, kad šis vitaminas gali prailginti gyvenimo trukmę ir mažina įvairių su senėjimu susijusių ligų tikimybę. Tyrimai rodo, kad vitamino D lygis kūne yra atvirkščiai proporcingas mirties rizikai.
Pasak vienos didelės apimties tyrimų apžvalgos, žemas vitamino D lygis organizme yra siejamas su širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, vėžio, infekcinių ligų bei kitų priežasčių sukelta mirtimi.