• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva nuo 2009 metų į Afganistaną siųs daugiau karių - bus didinamas Kandaharo provincijoje tarnaujančių Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) karių skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau tai yra ne dėl NATO ar JAV prašymo, o dėl to, kad tokie yra operaciniai reikalavimai. Šiuo metu mūsų eskadronas palyginti su kitais yra per mažas, todėl jis nuo 2009-ųjų bus padidintas“, - trečiadienį spaudos konferencijoje po susitikimo su Vilniuje viešinčiu JAV kariuomenės pajėgų vadų jungtinio komiteto pirmininku Michaelu G.Mullenu ir prezidentu Valdu Adamkumi sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus.

REKLAMA

Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadas neatskleidė, kiek bus didinamas karių skaičius. Afganistane esančių SOP karių skaičius neskelbiamas.

Pasak V.Tutkaus, Lietuva ateityje taip pat išlaikys Goro provincijos atkūrimo grupę, kuriai vadovauja nuo 2005 metų.

„Mūsų šaliai Afganistanas yra pagrindinė (tarptautinė - BNS) operacija. Pagrindinis mūsų indėlis NATO operacijose yra Afganistane. Mūsų planuose yra išlaikyti įsipareigojimus. Mes išlaikysime (Goro - BNS) Provincijos atkūrimo grupę Čagčarane, o mūsų specialiųjų pajėgų kiekis Kandahare bus padidintas“, - kalbėjo V.Tutkus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos SOP eskadronas „Aitvaras“ NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistano Kandaharo provincijoje, šalies pietuose, dalyvauja nuo 2007 metų vasaros.

Kartu su NATO sąjungininkais eskadrono „Aitvaras“ kariai vykdo specialiąją žvalgybą, teroristų identifikavimo, sulaikymo, neutralizavimo, kitas aukšto intensyvumo kovines užduotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai, 2002-2004 metais, Specialiųjų operacijų pajėgų kariai Afganistane dalyvavo tarptautinės koalicijos antiteroristinėje operacijoje „Tvirta taika“.

Lietuva nuo 2005 metų taip pat vadovauja Goro provincijos atkūrimo grupei (PAG), kurios pagrindinė užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti savo įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

PAG šiuo metu tarnauja maždaug 150 karių, tuo metu Afganistane esančių SOP karių skaičius neskelbiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų