1. Pasirinkite mėgstamą ir organizmo gerai toleruojamą maistą.
2. Riebalus, aliejus ir saldumynus vartokite saikingai arba pakoreguokite įgytus blogus įpročius – sumažinkite arba padidinkite kalorijų kiekį.
3.Valgykite reguliariai, lėtai, mažais kiekiais.
4. Suvartoto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos „nuostolius“ – energijos turite gauti tiek, kiek per dieną išeikvojate. Negaunant kalorijų tiek, kiek išeikvojama, pradedama liesėti. Jei gaunama daugiau – imama tukti.
5. Svarbu pasiekti ir išlaikyti optimalią kūno masę.
6. Jei norite dietą koreguoti individualiai, atsižvelkite į savo kūno formą, sudėtį ir fizinį aktyvumą.
7. Baltymų poreikiai: 0,8–1,0 g/kg idealios kūno masės.
8. Svarbu palaikyti vandens apykaitos ir skysčių balansą organizme.
9. Svarbu vartoti vitaminų A, C, E ir seleno turintį maistą.
10. Lėtinių susirgimų prevencijai būtina valgyti reikiamą kiekį vaisių ir daržovių:
-kasdien suvalgyti vitamino A turintį vaisių ar daržovę – abrikosą, morką, saldžią bulvę, špinatą ar brokolį,
-kasdien suvalgyti vitamino C turintį vaisių ar daržovę – apelsiną, braškę, žemuogę, žaliąjį pipirą ar pomidorą,
-kasdien suvalgyti vaisių ir daržovių, turinčių daug skaidulinių medžiagų – obuolį, greipfrutą, brokolį ar žiedinį kopūstą,
-dažniau valgyti mėlynių, nes jos turi stiprų antioksidacinį poveikį,
-dažniau valgyti kopūstinių daržovių: keletą kartų per savaitę – brokolių, žiedinių, briuselinių ar baltagūžių kopūstų.
11. Alkoholį vartokite saikingai.
12. Gerkite natūralų mineralinį vandenį.