• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

12 tinkamos mitybos principų

Daugeliui ilgi šaltojo metų laiko vakarai tiesiog neįsivaizduojami be „sočių vakarienių“, už kurių dažniausiai slepiasi elementarus persivalgymas. Tokių rūpesčių galima išvengti pradėjus laikytis nesudėtingų tinkamo maitinimosi taisyklių.

Daugeliui ilgi šaltojo metų laiko vakarai tiesiog neįsivaizduojami be „sočių vakarienių“, už kurių dažniausiai slepiasi elementarus persivalgymas. Tokių rūpesčių galima išvengti pradėjus laikytis nesudėtingų tinkamo maitinimosi taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Pasirinkite mėgstamą ir organizmo gerai toleruojamą maistą.

2.  Riebalus, aliejus ir saldumynus vartokite saikingai arba pakoreguokite įgytus blogus įpročius – sumažinkite arba padidinkite kalorijų kiekį.

REKLAMA

3.Valgykite reguliariai, lėtai, mažais kiekiais.

4. Suvartoto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos „nuostolius“ – energijos turite gauti tiek, kiek per dieną išeikvojate. Negaunant kalorijų tiek, kiek išeikvojama, pradedama liesėti. Jei gaunama daugiau – imama tukti.

5. Svarbu pasiekti ir išlaikyti optimalią kūno masę.

6. Jei norite dietą koreguoti individualiai, atsižvelkite į savo kūno formą, sudėtį ir fizinį aktyvumą.

REKLAMA
REKLAMA

7. Baltymų poreikiai: 0,8–1,0 g/kg idealios kūno masės.

8. Svarbu palaikyti vandens apykaitos ir skysčių balansą organizme.

9. Svarbu vartoti vitaminų A, C, E ir seleno turintį maistą.

10. Lėtinių susirgimų prevencijai būtina valgyti reikiamą kiekį vaisių ir daržovių:

-kasdien suvalgyti vitamino A turintį vaisių ar daržovę – abrikosą, morką, saldžią bulvę, špinatą ar brokolį,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-kasdien suvalgyti vitamino C turintį vaisių ar daržovę – apelsiną, braškę, žemuogę, žaliąjį pipirą ar pomidorą,

-kasdien suvalgyti vaisių ir daržovių, turinčių daug skaidulinių medžiagų – obuolį, greipfrutą, brokolį ar žiedinį kopūstą,

-dažniau valgyti mėlynių, nes jos turi stiprų antioksidacinį poveikį,

-dažniau valgyti kopūstinių daržovių: keletą kartų per savaitę – brokolių, žiedinių, briuselinių ar baltagūžių kopūstų.

11. Alkoholį vartokite saikingai.

12. Gerkite natūralų mineralinį vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų