Genetiškai modifikuoti produktai
Genetiškai modifikuoti produktai užima vis didesnę maisto pramonės dalį. Vyksta diskusijos, ar GMO produktai neprisideda prie žmonijoje išplitusio vėžio rizikos, – taip yra dėl tyrimų, patvirtinančių šių produktų saugumą ar keliamą riziką žmonėms, trūkumo. Vis tik puikiai žinoma, kad genetiškai modifikuoti produktai yra atsparūs pesticidams arba kenkėjams. Be to, pasak Prancūzijos mokslininkų atliktų tyrimų, pelės, besimaitinusios modifikuotais kukurūzais, buvo paveiktos neigiamai: jų organai buvo pažeisti, joms vystėsi augliai. Maisto pramonė aktyviai kovoja su tokiais tvirtinimais, tad kol vyksta kova, teisingiausia atrodo šiuos produktus tiesiog išbraukti iš savo maisto raciono.
Kukurūzų spragėsiai, paruošti mikrobangų krosnelėje
Kurį laiką buvo manoma, kad dūmai iš mikrobangų krosnelės kepamų kukurūzų spragėsių gali sukelti plaučių vėžį. Šis faktas buvo paneigtas, bet su šiais dūmais vis dar nenustotos sieti plaučių ligos. Be to, maišelyje yra nesusiklijuojančios dangos chemikalas, vadinama perfluoroktaninė rūgštis. 1993 metais pastebėta, kad darbuotojai, įkvepiantys šio chemikalo, turėjo padidinto mirtingumo nuo vėžio rodiklius. Teigiama, kad spraginimo metu, ši medžiaga patenka į kukurūzų spragėsius.
Maistas skardinėse
Dauguma skardinių yra padengtos produktu, žinomu kaip bisfenolis A (BPA). Netgi maža šio produkto dozė gali padidinti susirgimo vėžiu riziką (krūties, prostatos) ar kitų susirgimų.
Ant grotelių kepta raudona mėsa
Raudona mėsa savaime turi cukraus molekulių, kurias ląstelės įsisavina virškindamos, o tuomet organizmas pradeda prieš jas kovoti. Būtent todėl rekomenduojama vartoti tik minimalius kiekius raudonos mėsos. Be to, JAV Nacionaliniame vėžio institute atlikti tyrimai rodo, kad ruošiant tokią mėsą aukštoje temperatūroje, gali susidaryti kancerogenai ir padidinti vėžio atsiradimo tikimybę. Nėra jokių oficialių nurodymų kiek galima valgyti taip paruoštos mėsos.
Rafinuotas cukrus
Rafinuotas cukrus dažniausiai išgaunamas iš modifikuotų cukrinių runkelių, tad čia derėtų prisiminti neaiškumus dėl genetiškai modifikuotų produktų saugumo. Be to, rafinuotas cukrus didina insulino kiek kraujyje, o šis, tuo tarpu, maitina vėžines ląsteles.
Saldieji gėrimai
Juose yra saldiklių ir dažiklių, kurie savaime gali būti ligos sukėlėjai. Be to, tyrimai parodė, kad 1 ar daugiau stiklinių per dieną suvartojimas gali padėti susidaryti 4-metilimidazolui, potencialiam kancerogenui.
Apdorota mėsa
Tokioje mėsoje yra labai daug druskos ir daug konservantų bei kitų cheminių medžiagų. Rūkytoje mėsoje yra kancerogeninių policiklinių aromatinių angliavandenilių, panašiai tokių medžiagų gauna ir rūkantys cigaretes.
Dirbtiniai saldikliai
Jeigu cukrų keičiate dirbtiniais saldikliais, vistiek galite atsidurti rizikos grupėje. Nacionalinio vėžio instituto (National Center Institute) tyrimai su laboratorinėmis žiurkėmis parodė, kad dirbtinių saldiklių vartojimas tikrai sukelia vėžį, o tolimesni tyrimai įrodė, kad tokie patys rezultatai yra gaunami ir su žmonėmis, vartojančiais šiuos saldiklius. Visgi, manoma, kad saikingas dirbtinių saldiklių vartojimas yra galimas.
Hidrinti riebalai
Hidrinti riebalai iš esmės yra apdoroti augaliniai riebalai, išgaunami cheminio proceso metu. Šie riebalai turi itin daug omega-6 riebalų rūgščių. Šios transriebalų rūgštys yra žinomos kaip širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių (odos vėžio, kasos vėžio ir tiesiosios žarnos vėžio) sukėlimo priežasčių. Tokie riebalai dažnai randami prekybos centrų kepiniuose (nes čia naudojamas margarinas), bulvių traškučiuose, greitojo maisto restorano patiekaluose ir t.t.
Nenatūraliai išauginta lašiša
Deja, bet tvenkiniuose auginamos žuvys yra prisotintos pesticidų ir antibiotikų ir maistine sudėtimi gerokai skiriasi nuo savo laisvai augančių giminaičių. Tam, kad gautumėte žuvyje esančių sveikų riebalų rūgščių ir neterštumėte organizmo, rinkitės laisvėje pagautas žuvis.