Turbūt nereikia nė sakyti, kad visi mėgstame skaniai pavalgyti. Deja, bet ne vienas mėgstame ir nesveiką maistą. Tuomet, bandydami pataisyti organizmui daromą žalą mes prisivalgome tokių patiekalų, kurie, kaip teigiama, yra sveiki. Šiame sąraše aptarsime keletą tokių ingredientų ir patiekalų, kurie tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sveiki ar bent jau nežalingi.
Nepamirškite: jei konkretaus patiekalo ar ingrediento vartojimas jums suteikia džiaugsmo, tai ir valgykite jį. Laimė ir pasitenkinimas yra tokie pat svarbūs kaip ir pilnavertis maistas, praneša Ranker.com.
10. Augaliniai riebalai ir aliejai
Nesveiki maisto produktai (nuotr. Balsas.lt)
Kaip turbūt pamenate iš chemijos pamokų, kuo skystesni yra riebalai, tuo jie sveikesni. Todėl yra manoma, kad augaliniai riebalai yra ganėtinai sveiki. Beje, jie juk iš gamtos, iš natūralių augalų! Toks spėjimas atrodo visai logiškai, ar ne?
Yra žinoma, kad nesočiuosiuose („sveikuose“) riebaluose esantčios dvigubos jungtys žemina tirpimui reikalingą temperatūrą, dėl to šie ir būna skysti. Tačiau reikia nepamiršti ir to, kad sviestas taip pat gali būti skystas, tereikia jį nedaug pašildyti.
Nors greito maisto restoranuose skrudinimui naudojamas aliejus dažniausiai yra išgaunamas iš palmių, jis yra sotusis („nesveikas“). Kambario temperatūroje šis aliejus yra gan tirštas, bet gruzdintuvėje jis greitai suskystėja. Tie greito maisto restoranai galėtų naudoti ir daug sveikesnį aliejų. Bulvyčių skonis nuo to žymiai nepasikeistų, jei bulvės būtų aukštos kokybės. Turbūt klausiate, kodėl gi jie taip ir nepadaro? Atsakymas paprastas: nesveikas aliejus yra žymiai pigesnis, o greito maisto restoranams pelnas yra kur kas svarbesnis už jūsų sveikatą.