„Ką darot, jei ant uogienės atsiranda pelėsio? – Nuimu. – Ir toliau? – Žiūriu koks jos stovis ar galima naudot, ar ne. – Bet valgot? – Tai, jei pelėsis nedidelis ir ten toliau nieko tokio, tai žinoma“, – tvirtino gatvėje kalbinta kaunietė.
Ir taip elgiasi dalis žmonių – išmeta tik supelijusią duonos riekę, sūrio dalį ar nugraibo uogienę, mokslininkai tokiems siunčia rimtą įspėjimą, nes net ir mažiausias pelėsis maiste gali būti itin pavojingas.
„Jūs nuėmę, pašalinate tik dalį pelėsio, nes tinklas yra per visą produktą ir mikotoksinai pasiskirstę visame likusiame tūryje“, – tikino KTU Maisto instituto mokslininkė Aelita Zabulionė.
Kartais pelėsis ir sunkiai pastebimas, bet, jei pajutote pasikeitusį maisto kvapą ar skonį, atidžiai apžiūrėkite, jei yra pelėsis, meskite lauk visą produktą.
„Dažniausiai pelėsis prasiskverbia labai giliai į vidų, ir plačiai į šonus, negalima kažkurios dalies nupjauti ir valgyti, tokį maistą reiktų išmesti“, – teigė Visuomenės sveikatos biuro specialistė Laura Motužytė.
Pelėsio išnaikinti neįmanoma
Sunaikinti pavojų keliančių toksinų neįmanoma net termiškai apdorojus produktą.
„Kai kurie pelėsiai gamina mikotoksinus, o jie labai atsparūs terminiam apdorojimui, tiek rūgštims, tiek šarmams, tai reiškia, kad produktą raugiant, verdant, kepant mikotoksinų, deja, nesunaikinsime“, – kalbėjo A. Zabulionė.
Kartais pelėsiai atrodo išties įspūdingai, aiškiai matomi, ryškūs ir spalvingi, o kartais pelėsio ploteliai vos įžiūrimi, bet ir jie ne mažiau pavojingi.
„Kolonijos su plaukeliais ir pūkeliais, bet gali būti įvairiausių spalvų, įvairiausių formų, pelėsio kenksmingumas žmogui nėra tiesiogiai susijęs su jų spalva“, – sakė KTU Maisto instituto mokslininkė.
Dalis kauniečių sako, su pelėsiais nejuokauja, jei tik pamatė tokio produkto į burną nebededa:
„Kam save žudyt ir taip žudo aplinka.“
„Pelėsis pavojingas ir negalima valgyt nei duonos, nei uogienės, reikia valgyt laiku, pirkt saikingai ir nepelys.“
„Nevalgau, jau kad nevalgau tai tikrai. – Ar visą kepaliuką išmetat? – Visą visą.“
Gali paskatinti vėžį
Ir ne tik išmesti, bet dar ir vietą kur laikytas produktas reikia kruopščiai išvalyti.
„Gali būti, kad purtant maišelį, jei tai nėra konservai kaip obuolienė, o duona ar sausainiai, galite lengvai paskleisti tą pelėsį ir jis atsiras ant naujai pirktų produktų, vengti produktus laikyti drėgnose vietose, kur neprieina šviežias oras“, – patarė A. Zabulionė.
Sukluskite, mokslininkė davė patarimų ir dėl medinių lentelių.
„Medinės pjaustymo lentelės negali būti šlapinamos, medis brinkus, jame kaupiasi drėgmė, o pelėsiui ten pakankamai maisto, pjaustant lentelę atsiranda mikroįtrūkimai ir pelėsis gali ten gyventi ilgą laiką“, – tvirtino A. Zabulionė.
Pelėsiai išties pavojingi, gali sukelti ne tik lengvą apsinuodijimą, bet ilgainiui ir onkologines ligas.
„Meskit lauk, geriau saugojam sveikatą, nei suvalgom pelėsį. [Sukels] tam tikras alergines reakcijas, gal nebus didelis sveikatos sutrikimas, bet vėmimas, pykinimas, bendras silpnumas – va tokie simptomai“, – tikino Visuomenės sveikatos biuro specialistė.
„Gali paskatinti vėžinių susirgimų formavimąsi, dar kiti turi ypatybę kauptis ir, jei mes jų vartojam daug ir ilgą laiką, gali sukelti vienokį ar kitokį sveikatos sutrikimą“, – pabrėžė KTU Maisto instituto mokslininkė.
Labai pavojingi ir aplinkoje ant sienų ar baldų esantys pelėsiai, jie gali sukelti kvėpavimo sutrikimus ar plaučių ligas.
Daugiau detalių – aukščiau esančiame vaizdo įraše.