Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Panevėžietis Vytautas talpas prie beržo Žaliosios girioje paliko maždaug prieš parą. Ir štai koks rezultatas.
„Skaityk iš vieno gražuolio – 15 litrų, jau labai gerai“, – džiaugėsi vyras.
Ragavo gerokai anksčiau
Vyras sako, kad šiemet kone mėnesiu anksčiau nei pernai paragavo sulos. Klevų sulos buvo galima prisileisti dar vasarį. O beržų sula Vytautas tvirtina besimėgaujantis jau nuo Kaziuko. Vyras sako, kad sulą leidžia iš brandžių medžių. Arba jau pjauti paruoštų beržų.
„Jaunesnio geriau neliesti, tegul jie auga, tegul jie bręsta. Nes iš jauno lašės ašarėlės, lašės, bet jis paskui gali ir neužaugt. Jam reikia duot subręsti“, – pabrėžė panevėžietis.
Iš vieno medžio per parą gali privarvėti iki 20 litrų ir daugiau.
„Kas netingi, tegul eina į mišką, prisilašins ir išsivalys savo kūną, nuplauna visus griekus, sakykim taip“, – patarė Vytautas.
Perspėja vartoti saikingai
Pasak gamtos žinovo, beržų sulos bus dar kelias savaites. Aišku, procesą gali pareguliuoti orų permainos. Kaip juokauja Vytautas, šio gamtos turto šiemet tikrai užteks pasimėgauti visiems.
Pavasarinį gėrimą giria daugybė kalbintų praeivių:
„Gyvybės eleksyras. Viskas kas iš medžio, viskas mums.“
„Išsivalyti inkstus, tvarkingai geriu visą laiką.“
O štai ką sako specialistai.
„Sulos nereikėtų laikyti vaistu, ji negali atstoti vaistų. Tai yra gėrimas, kuris yra praturtintas magniu, kalciu, kaliu, vitaminu C, B ir, žinoma, turinti skonį, dėl esančių natūralių cukrų“, – teigė dietistė Deimantė Garšvinskė.
Sulos mėgėjams mitybos specialistė primena, kad ji neturėtų pakeisti paprasto vandens. Saikingai šį gėrimą, ypač klevų sulą, turėtų vartoti sergantys cukriniu diabetu. Mat klevų suloje yra daugiau cukraus. O štai beržų sulos specialistė nerekomenduoja alergiškiems beržų žiedadulkėms.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.













































































































































































































































































