O raugti, anot žinovų, galima daug ką – ne tik įprastus agurkus ar kopūstus, bet ir obuolius, slyvas ir kitas sodo bei daržo gėrybes.
Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Panevėžio turguje raugintomis daržovėmis prekiaujanti Modesta pasakoja, kad šiemet prekyba itin sekasi.
„Šie metai išskirtiniai, nori labai staigiai ir dabar jau raugintų agurkų“, – sako prekeivė Modesta Morkūnienė.
Raugintų česnakų kibirėliai, kaip pasakoja prekeivė, sparčiai tuštėja. Raugintos daržovės, anot besisukiojančių pirkėjų, atvėsus orams vis dažniau lėkštėse pakeičia šviežias:
„Gal organizmas prašo tokio „biškį“ sūrumo, ypač su lašinukais, labai mėgstu.“
„Man tokios rūgštelės norisi, tas vakuotas ne taip skanu.“
„Numeris vienas yra rauginti kopūstai, numeris du yra rauginti agurkai“, – sako Modesta.
Prekyba įsibėgėjo anksčiau
Raugintomis daržovėmis prekiaujanti Modesta pastebi, kad šiemet prekyba raugintais produktais įsibėgėjo anksčiau. Ankstesniais metais didysis bumas būdavo žiemą, kai žmonės ištuštindavo savo statinaites. Dabar raugintas daržoves šluoja vos atvėsus orams.
„Aš, kadangi turiu onkologiją, rauginti labai gerai. Nežinau, ar jie ten stabdo vėžines ląsteles, ar tiesiog imunitetui padeda, kažkaip seniau nekreipdavau dėmesio, bet net Vilniuj kai buvau onkologiniam ir tenai šnekėjo apie tuos dalykus, kad rauginti gerai“, – dalijasi panevėžietis Audrius.
„Kas atsitinka su raugintomis daržovėmis – atsiranda jose probiotikų, atsiranda vitamino B, tai tikrai tos naudos organizmui bus daug, nes ir cholesterolį padės pamažinti, net nuo vėžio šiek tiek padės apsisaugoti“, – tikina visuomenės sveikatos specialistė Eglė Dvilevičienė.
Prekeivė Inga tvirtina, kad lietuviai išties mėgsta raugintas gėrybes. Esą jos keliauja net į užsienį.
„Ir į Vokietiją, ir į Angliją vaikams siunčia tėvai“, – teigia prekeivė Inga Baliūnienė.
Nors perkamiausi, anot prekeivių, įprasto skonio rauginti kopūstai ir agurkai. Tačiau ieškantys įvairovės skanauja ir, pavyzdžiui, kopūstus su krienais ar ananasų gabalėliais.
„Prie vištienos labai tinka, ir šiaip, kas mėgsta saldžiai, vienus valgyti“, – rekomenduoja Inga.
Ragina eksperimentuoti
Žmonės, anot prekeivių, pratinasi ir prie naujų skonių, pavyzdžiui, raugintų slyvų. Itin mėgsta raugintus obuolius.
„Jo skonis labai panašus į tą senąjį vakuotą marinuotą obuolį trilitriniuose, kur mūsų močiutės darydavo“, – kalba Modesta Morkūnienė.
O ūkininkė Regina šiemet pabandė sumiksuoti savo užaugintas mėgstamiausias daržoves.
„Šiaip tai nugali burokėlis, burokėlio skonis, kadangi burokėlis saldus, kopūstas saldumo įgauna, labai geras toks trio“, – aiškina ūkininkė Regina Valiukienė.
Prekeivės negaili patarimų ir kaip patiems užsiraugti daržovių namuose.
„Vandens užpilti, druskos įdėti, prieskonių ir užsukt dangtelį, ir viskas. Pats lengviausias dalykas – nei kaitinti, nei virti, nei šutinti, nieko“, – dalijasi prekeivė Genovaitė.
„Fantazijos reikalas. Ką gali eksperimentuoti, tai eksperimentuoti su prieskoniais, gali kažkur dėti rozmariną, kitur daugiau česnako“, – pataria prekeivė Modesta.
Stengtis nenaudoti cukraus
O štai visuomenės sveikatos specialistė primena, kad svarbiausia, raugiant daržoves ar vaisius, nesugadinti jų pridėtiniu cukrumi ar kitais beverčiais priedais. Specialistė ragina pavartyti senuosius močiučių receptus.
„Tai yra vanduo ir druska. Galima paskanint raugintus kopūstus, spanguoles anksčiau dėdavo, kmynus, viskas yra tvarkoj ir gerai, bet kažkokių sintetinių prieskonių, marinatų ar acto reikėtų vengti, nes tų gerųjų savybių daržovių tada netektume“, – tikina visuomenės sveikatos specialistė Eglė.
Visuomenės sveikatos specialistė rekomenduoja ir mažuosius pratinti prie raugintų daržovių skonio. Esą šaltuoju sezonu jos gerokai naudingesnės nei šviežios atvežtinės.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio pradžioje.